Bevrijdingsfestival Groningen viert vrijheid zondag

Foto: Niels KNELIS Meijer

Het Bevrijdingsfestival Groningen viert zondag 5 mei feestelijk de vrijheid op de Drafbaan in het Stadspark. Het Bevrijdingsfestival Groningen draait om het thema vrijheid, inclusiviteit, diversiteit en saamhorigheid. Op vier verschillende podia staat een indrukwekkende line-up. Er zijn eet- en drinkgelegenheden en er is een speciaal kinderprogramma.

De line-up van het Bevrijdingsfestival in Groningen bestaat uit Froukje, Sophie Straat, Dizzee Rascal, TAXITAXI, Sophie Straat, TikTok Tammo & Band, Nick Mulvey, Claude -ambassadeur van de Vrijheid-, Mula B, John Coffey, Rozie, Double Talk, Nusantara Beats, Babs, BenWal, SSTO, Marit Nygård, Maartje, Lisa Ploeger, Shoom, Moonloops, VELOCITY MADE GOOD, Roodkopje x Braai. Kijk hier voor de complete line-up.

Vrijheidsmaaltijd

Het festival begint om 11.30 uur met de Vrijheidsmaaltijd, waar ongeveer honderd mensen samenkomen om te praten over vrijheid en onvrijheid. Aansluitend om 12.00 uur opent het terrein met een Dabke dans onder leiding van Bab Ad-Daar.

Een opvallende verschijning op het festivalterrein is de boot ‘Hedir’ van Rederij Lampedusa, die symbool staat voor de zoektocht naar vrijheid en de obstakels die mensen onderweg tegenkomen. Bij de boot is een ‘headset experience’ waar bezoekers een indruk krijgen hoe het is om op de Middellandse Zee te varen, evenals een inhoudelijk programma verzorgd door INLIA.

Vrijheidsvuur

In de nacht van 4 op 5 mei komen lopers vanuit het hele land naar Wageningen, Stad der Bevrijding, om het Bevrijdingsvuur op te halen. Atletiek Groep Groningen, verschilmaker Myron Hamming en burgemeester Koen Schuiling nemen het vuur vanuit Wageningen mee naar de Main Stage in het Stadspark. De burgemeester en verschilmaker ontsteken daar het vrijheidsvuur. Het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland, draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid en is een belangrijk moment in de overgang van het herdenken op 4 mei en het vieren & koesteren van de verkregen vrijheid op 5 mei.

Badeendenrace

Het Bevrijdingsfestival Groningen heeft een Badeendenrace voor de Vrijheid georganiseerd, waarvan de opbrengst bijdraagt aan de financiering van toekomstige edities van het Bevrijdingsfestival. Op 5 mei om 20.00 uur worden de winnende eendjes bekendgemaakt op de Main Stage. Er zijn meer dan 40 prijzen te winnen en de hoofdprijs is een Fatbike.

Tuin van de Vrijheid en Dansen bij de stallen

De Tuin van de Vrijheid is ook dit jaar tussen 12.00 uur en 18.00 uur dé area voor ouder en kind. Voor kinderen zijn er diverse activiteiten, zoals een kriskras knutselterras, een kinder-dj, schminkers, clown Joris de Graaff, optredens van Jeugdcircus Santelli, kan je henna tattoos laten zetten, wordt er een hele lange krijttekening gemaakt, kan je eigen tasjes maken, zijn er heel veel springkussens en nog veel meer. Ouders kunnen zich ondertussen vermaken in de Living Library, waar je geen boeken leest maar mensen, salsa danst of een bezoek brengt aan de vele Oekraïense activiteiten.

Na 18.00 uur wordt de Tuin van de Vrijheid omgetoverd tot de F_ake technostage – Dansen bij de stallen. F_AKE EVENTS is een opkomende techno-organisatie uit Groningen, die in razendsnel tempo is uitgegroeid tot een bekende naam bij techno liefhebbers uit Groningen en daarbuiten.

Gratis toegankelijk en extra bussen

Bevrijdingsfestival Groningen is gratis toegankelijk vanaf 12.00 uur op de Drafbaan in het Stadspark. Extra busdiensten zijn beschikbaar in Groningen en de treinen rijden waar nodig met verlengde capaciteit.

Lees ook: Extra bussen en treinen naar festivals op Bevrijdingsdag

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen