Kinderbiënnale nu te zien in het Groninger Museum

Foto: De Redactie

De Kinderbiënnale is vanaf vandaag 9 maart te zien in het Groninger Museum. Het thema van deze tweede editie is ‘A Better Place’.

De tentoonstelling nodigt kinderen en volwassenen uit om deel te nemen aan een unieke en interactieve kunstervaring, die aanzet tot nadenken over hun idee van een betere wereld. Tien zalen vol kunst nodigen uit om te spelen, bouwen en de verbeelding de vrije loop te laten gaan.

Maken, doen en verwonderen

Bezoekers kunnen kruipen door het binnenste van de spannende Wurm van Florentijn Hofman, of mee bouwen aan De Blauwe Stad van Carolien Adriaansche en Head/Home van Isabel en Alfredo Aquilizan. Het werk van Sanne Boekel is een spel vol emoties, bij Jelle Mastenbroek prikkelen vogelgeluiden de zintuigen en in de zaal van Studio Toer gaat de bezoeker in gesprek met een wolk. Bij de werken van Florien Riezebos en Hedy Tjin wordt de tekenkunst uitgedaagd, Stefan Venbroek maakte een prachtige animatie om helemaal in op te gaan en Wang Ruobing maakt je bewust van de zee en alles wat daarin wordt achtergelaten.

Kinderen en jongeren actief betrokken

Bijzonder aan de Kinderbiënnale is dat kinderen en jongeren actief betrokken zijn. In samenwerking met de Elja Foundation zijn allerlei participatieprojecten opgezet. Kinderen helpen mee en leren alles over wat er bij een museale tentoonstelling komt kijken, zoals het schrijven van de tentoonstellingsteksten, meedenken over de pr, meekijken bij de opbouw, leren hoe je een rondleider kunt worden en nog veel meer.

Kinderbiënnale – A Better Place is te zien vanaf 9 maart tot en met 3 november 2024.

Pissende IJsbeer bij het museum

Van Florentijn Hofman is nog een extra werk te zien, buiten bij het museum. Zijn Pissende IJsbeer uit zijn ongenoegen over klimaatproblemen door in de gracht te plassen. Dit statement sluit aan bij het thema A Better Place, en is slechts een van de vele manieren waarop de Kinderbiënnale aanspoort om na te denken over onze rol in het creëren van een betere wereld.

Talk van Florentijn Hofman en Jeroen Onrust

Wormen zijn de superhelden van de aarde. Dit en meer wordt tijdens de Sunday Talk op zondag 24 maart toegelicht door bioloog Jeroen Onrust en kunstenaar Florentijn Hofman. Onrust, die alles weet van de beestjes die zich een weg door de aarde graven, onthult waarom ze veel meer zijn dan het diner voor vissen of compostmateriaal. Hofman, die de kunst beheerst om het alledaagse om te toveren tot enorme kunstwerken, deelt zijn maakproces achter Wurm. Een unieke lezing waar kunst en wetenschap samenkomen. Tickets voor de lezing zijn verkrijgbaar via de website van het museum.

Oorspronkelijk concept uit Singapore

De Kinderbiënnale is een concept van National Gallery in Singapore. Kunstenaars Wang Ruobing en Isabel en Alfredo Aquilizan presenteerden hun werk ook in de eerdere editie van de Children’s Biennale in Singapore.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen