Thema Bevrijdingsfestival Groningen: ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’

Foto: Niels Knelis Meijer

Op zondag 5 mei 2024 viert Bevrijdingsfestival Groningen de vrijheid op de Drafbaan in het Stadspark. Dit jaar staat het festival in het thema van ‘Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid’.

Met dit thema wordt in het lustrumjaar van 80 jaar vrijheid dat september van start gaat, stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en daarnaast ook bij alles wat er op dit moment in de wereld speelt en gebeurt.

De eerste namen

De line-up is bijna compleet en bestaat uit: Sophie Straat, TikTokTammo & band, Nick Mulvey, Froukje, Mula B, John Coffey, The Greatest Hits, Nusantara Beats, Babs, BenWal, SSTO, Marit Nygård, Lisa Ploeger, Shoom, Moonloops, VELOCITY MADE GOOD, Roodkopje x Braai. Froukje zal de mainstage afsluiten.

Area’s op de Drafbaan

Dit jaar staat de Mainstage weer op zijn vertrouwde plek en zal Bart Brandt Buys het programma presenteren, daarnaast zijn er diverse andere area’s. Op de Sena Performance Stage staat in de middag een “weide-wereld achtige” programmering en in de avond wordt deze omgetoverd tot een dance stage. Dit podium zal gepresenteerd worden door JOOZ. De K-veewagen van Swoolish vormt overdag de Hit the North Stage, waar noordelijk talent zich zal vertegenwoordigen in muzikale zin. ’s Avonds zal de K-veewagen worden geprogrammeerd door Roodkopje x Braai en draaien zij drie uur lang toffe hiphop, Afro & R&B beats draaien.

Voor de jongere bezoekers wordt een Vrijheid Kidsfestival gebouwd. Hier zijn allerlei verschillende activiteiten te vinden. Van spingkussens tot theater, van reuzenrad tot schminken. Midden op het terrein komt een gevarieerd foodtruck area.

Naast de vele muziek optredens zijn er ook verschillende andere inhoudelijke programma onderdelen. Zo wordt onder andere aandacht besteedt aan de situatie in Oekraïne, het migratie vraagstuk en wat er momenteel speelt in Gaza.

Boot Rederij Lampedusa

Midden op de Drafbaan komt dit jaar de boot genaamd:` Meneer Vrijdag”, van Rederij Lampedusa te staan. Deze boot vertrok in 2013 met 282 passagiers vanuit Egypte richting Lampedusa. Een dag later werd de boot opgepikt door de Italiaanse kustwacht. Deze boot is geschonken aan de Rederij en staat symbool voor de zoektocht naar vrijheid. Met deze boot midden op het festival proberen we de bezoekers bewust te maken over het migratie vraagstuk en na te laten denken over het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Vanuit het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt er jaarlijks een landelijke vrijheidssoep gemaakt. Ook dit jaar wordt in Groningen op de Drafbaan een vrijheidsmaaltijd georganiseerd.

Vrijheid vier je niet in je eendje

Het festival is ook dit jaar weer gratis toegankelijk. Om volgend jaar groots 80 jaar vrijheid te vieren, organiseert de organisatie van Bevrijdingsfestival Groningen een Badeendenrace om de kosten van het festival te helpen dekken. Voor 5 euro ben je eigenaar van een eendje en maak je kans op leuke prijzen. Met dit geld hoopt de organisatie ook volgend jaar een sterk en inhoudelijk programma neer te kunnen zetten, “zodat we ook in de toekomst samen de vrijheid kunnen blijven vieren”. Op 5 mei worden de badeendjes te water gelaten in het Stadspark voor de eerste editie van de Badeendenrace.

Kijk voor meer informatie over de line-up en het verdere programma op de website www.bfg050.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen