Stadswandeling langs sporen van het slavernijverleden in Groningen

Gids Marja Corten-Kuiper.
Gids Marja Corten-Kuiper.
Foto: Alwin van Wijngaarden

Museum aan de A organiseert een stadswandeling die je langs sporen van het slavernijverleden van Groningen voert. Dit naar aanleiding van het op vrijdag 23 februari te verschijnen vierde, herziene druk van het boek ‘Sporen van het slavernijverleden’ in Groningen van Barbara Henkes, Lieuwe Jongsma en Margriet Fokken.

Stadswandeling

150 jaar geleden kwam er een einde aan de slavernij in de overzeese gebieden. Het vervoer van de tot slaaf gemaakten gebeurde voornamelijk door de WIC (West Indische Compagnie), die in totaal vijf hoofdkantoren in Nederland had. Eén daarvan stond in Groningen, destijds Stad Lande genoemd. Het WIC-terrein lag tussen de Munnekeholm, de Schuitemakersstraat en de Reitemakersrijge. De wandeling voert ook langs pakhuizen aan de Hoge der A en woonhuizen van eigenaren van plantages in Suriname. Maar ook langs het Academiegebouw en winkels in tabak en specerijen.

Sporen van het slavernijverleden in Groningen

Het boek ‘Sporen van het slavernijverleden’ in Groningen verscheen voor het eerst in 2016. Dankzij de groeiende belangstelling voor het onderwerp, werd het boek al twee keer herdrukt. Voor de 4e druk was het boek toe aan een een actualisering en een stevige uitbreiding. Lag eerder de nadruk vooral op de Groningse betrokkenheid van de West-Indische Compagnie en de daarmee verbonden trans-Atlantische slavernij, in deze druk is ook de rol van de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgenomen. Al was er geen afdeling van de VOC in dit gewest, dan nog kon men profiteren van de opbrengsten die de handel en wandel in dat deel van de wereld met zich meebracht. Gefortuneerde Groningers belegden hun geld in de Groningse afdeling en andere Kamers van de West-Indische Compagnie, evenals in die van de Verenigde Oost-Indische Compagnie.

De stadswandeling is op zaterdag 24 februari om 13.00 en 15.00 uur, duurt 90 minuten en kost € 5 per persoon. Van tevoren aanmelden is noodzakelijk en kan door een e-mail te sturen naar [email protected] o.v.v. het tijdstip en aantal deelnemers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen