Jong talent Esther de Graaf exposeert in Groninger Museum

2012
2012
Foto: Esther de Graaf

De tentoonstelling ‘Esther de Graaf – Branching Fields’ bestaande uit wonderbaarlijke constructies gemaakt van materialen als karton, ijzerdraad, aluminiumfolie, tape en cellofaan, is zaterdag 11 juni geopend.

Het jong Groningse talent Esther de Graaf (Wouterswoude, 1984) maakte een nieuw totaalwerk voor het Coop Himmelb(l)aupaviljoen in het Groninger Museum; een ruimte van beton, glas en staal.

Spanning en levendigheid

De Graaf’s werken lijken de zwaartekracht maar nauwelijks te weerstaan. Sommige werken bestaan bijna volledig uit ijzerdraad en zijn zo subtiel dat je goed moet kijken om het beeld op het netvlies te krijgen. Met minimale middelen bepaalt ze volume, begrenzing, binnen- en buitenruimte. Ze eigent zich ruimte toe, doorsnijdt het met ijzerdraad, schermt het af met karton of ze verkent het met behulp van ijzeren sprieten.

De Graaf creƫert spanning en levendigheid met elementen als materiaal, vorm, compositie, textuur en de manier waarop het werk licht absorbeert of weerkaatst. Soms heeft ze van tevoren een idee dat ze vervolgens probeert te maken, vaker begint het creatieve proces met schetsen en volgt daarna het onderzoek naar wat materiaal kan worden.

Fysieke ervaring

‘Esther de Graaf – Branching Fields’ laat zich het beste kennen door de fysieke ervaring van het er doorheen lopen, in kruipen, van boven af bezichtigen, opkijken naar, van dichtbij bestuderen of juist van een afstand beschouwen.

De Graaf nodigt de bezoeker uit de voelsprieten ‘aan te zetten’ om het werk te ontdekken en zich tegelijkertijd bewust te worden van het eigen innerlijke leven.

Esther de Graaf

Esther De Graaf studeerde af aan Academie Minerva Groningen in 2007. In 2010 kreeg zij het Hendrik de Vries Stipendium en in 2013 werd zij voorgedragen voor de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs.

Met kunstenaar Ad de Jong organiseerde zij de tentoonstelling ‘All is Giving’, een grote groepstentoonstelling in het voormalige postkantoor in Groningen. Regelmatig exposeert zij in binnen-en buitenland. De Graaf woont en werkt in Groningen.

De tentoonstelling ‘Esther de Graaf – Branching Fields’ is het resultaat van het talentontwikkelingstraject Young Grunn Artist II van het Groninger Museum in samenwerking met NP3, Plateau voor hedendaagse kunst.

De tentoonstelling is te zien tot en met 2 oktober 2016.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen