SPOT Groningen presenteert een nieuw seizoen klassiek muziek

Archief de Redactie.
Archief de Redactie.
Foto: Gemeente Groningen

SPOT Groningen heeft een nieuw seizoen klassieke muziek gepresenteerd. Afgelopen zaterdag gaf het wereldberoemde Britse koor Tenebrae in een vrijwel uitverkochte Martinikerk het startschot voor het nieuwe seizoen.

Ook komende maanden verwelkomt SPOT Groningen een aantal internationale grootheden uit de klassieke muziek en biedt SPOT een podium aan nieuwe, prikkelende programma’s. Samen met het Noord Nederlands Orkest presenteert SPOT Groningen een nieuw initiatief met Masterpiece.

Internationale grootheden

Onder de internationale grootheden vinden we namen terug als die van de legendarische pianist Mikhail Pletnev, die op donderdag 12 oktober werk van Brahms en Dvorák speelt. Minder bekend, maar voor de koor- en orgelliefhebbers eigenlijk een must hear is het concert van NDR Vokalensemble op zondagmiddag 22 oktober in de Martinikerk. Samen met organist Pieter-Jelle de Boer duikt dit uit Hamburg afkomstige koor in de schatkist van de zeventiende-eeuwse componist en organist Jan Pieterszoon Sweelinck, maar ook Arvo Pärt komt voorbij. Op zondag 10 december brengt het Berlijnse RIAS Kammerchor je samen met de Akademie für Alte Musik Berlin een van de absolute hoogtepunten uit de klassieke muziek: Händels Messiah. En als de winter weer bijna op zijn retour is, komt op zaterdag 24 februari dirigent en pianist Sir András Schiff met de Staatskapelle Dresden naar Groningen. Het programma bevat met Bach, Mozart en Mendelssohn louter hoogtepunten uit de klassieke muziek.

Grensverleggende programma’s

Hoe tijdloos en vernieuwend klassieke muziek kan zijn is te horen met grensverleggende programma’s. Izhar Elias, een van de veelzijdigste gitaristen van dit moment, brengt samen met de wereldberoemde beeldmakers Paul en Menno de Nooijer een programma waarbij bloedmooie muziek wordt verweven met animaties. Celliste Maya Fridman staat altijd open voor avontuur. Met haar nieuwe kwartet neemt ze je mee naar een kleurrijk muzikaal landschap en slaat ze bruggen tussen stijlen en genres. Een tip voor iedereen die niet bang is zijn of haar muzikale horizon te verleggen.

Ook De Salon, een mix van huiskamerconcert en talkshow en de vierdelige serie Dutch Delight, waarin je kennismaakt met de supertalenten van de Nederlandse klassieke muziek zijn te bezoeken. Voor de pauze worden de musici geïnterviewd, daarna geniet je een uur lang met net iets nieuwsgierigere oren van de muziek. De presentatie van Dutch Delight wordt dit seizoen afwisselend gedaan door Beitske de Jong en Jet Berkhout, beiden bekend van NPO Klassiek.

Masterpiece

Masterpiece is de allereerste coproductie van het Noord Nederlands Orkest en SPOT Groningen. Een bijzonder project waarbij bezoekers op een geheel nieuwe manier een meesterwerk uit de klassieke muziek beleven. Voor de eerste editie op zaterdag 21 oktober is gekozen voor Tsjaikovski’s Vierde Symfonie, een fascinerend muzikaal verhaal waarin de componist zich diep in zijn ziel liet kijken.

Kijk voor het volledige aanbod op www.spotgroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen