Noorderzon wil nog duurzamer en toegankelijker zijn

Foto: De Redactie

Nog één dag en dan begint de 33e editie van het festival, dat plaatsvindt van 17 tot en met 27 augustus 2023. Net als voorgaande edities heeft Noorderzon duurzaamheid en toegankelijkheid hoog in het vaandel staan.

Hardcups, rolstoeltoegankelijkheid, duurzame merchandise, kaartjes doneren en voedsel voor de geest. Samen met partners is Noorderzon constant bezig met innovaties en faciliteiten die duurzaamheid en toegankelijkheid in alle facetten verbeteren. Tijdens het festival kom je daarvan heel veel zichtbaar en onzichtbaar tegen, meldt de organisatie.

Hardcups en waterpunten

Een uitdaging voor een groot publieksevenement als Noorderzon is het terugdringen van de hoeveelheid plastic afval. Van bier tot fris, alle drankconsumpties worden geschonken in zogeheten hardcups (bekers gemaakt van herbruikbaar hardplastic) om de hoeveelheid wegwerpplastic terug te dringen. Bezoekers kunnen zonder statiegeld gebruik maken van hardcups. Wel wordt een beroep op hen gedaan om deze terug te brengen bij de bar of bij een van de vele inleverpunten.

Daarnaast werkt het festival nauw samen met Waterbedrijf Groningen om bezoekers te stimuleren zelf waterflesjes mee te nemen die ze kunnen vullen met schoon en gratis drinkwater bij meerdere watertappunten. Bezoekers hoeven ook niet te betalen voor een bekertje water bij de bar.

Koffiedik, pachters en backstage

In het kader van hergebruik werkt Noorderzon samen met Harrie de Vries (Hoogeland Catering) door tijdens het festival koffiedik in te zamelen voor zijn oesterzwammenkwekerij. Op Noorderzon proeven bezoekers gelijk het resultaat in zijn handgemaakte oesterzwambitterballen. In samenwerking met de pachters worden in het plantsoen zoveel mogelijk biologisch, seizoensgebonden en fairtrade eten geserveerd. Er zijn vegetarische, veganistische en glutenvrije opties.

Voor alle eettentjes en foodtrucks moet alles duurzaam en recyclebaar zijn. Eten dat niet wordt geserveerd, wordt de volgende dag hergebruikt en afval wordt gescheiden ingezameld.

Door gebruik van biodiesel, slimme schakelkasten en kilometers LED-lampjes wordt ook het brandstof- en stroomgebruik verminderd. Nieuw dit jaar zijn bijvoorbeeld elektrische cargobikes van Bereikbaar Groningen, elektrische bakfietsen van Duurzaam Groningen en het gebruik van een waterstofauto van de gemeente Groningen. De bekende lampjes in het Noorderplantsoen – dit jaar 3,5 kilometer aan lintverlichting – bestaat volledig uit LED. Alle speellocaties in het park en de overige verlichting in het park bestaan voor 95% uit LED-verlichting.

Duurzaamheid strekt bij Noorderzon ook tot het sociale domein. Elk jaar proberen we de rolstoelvriendelijkheid op het festivalterrein en bij de voorstellingslocaties te verbeteren. Verschillende voorstellingen uit het programma zijn daarnaast door Stichting Doofvriendelijk Groningen geschikt bevonden voor mensen met een gehoorbeperking, dit wordt altijd bij het programmaonderdeel aangegeven.

Daarnaast werkt Noorderzon sinds dit jaar samen met Stichting Lezen & Schrijven om ook stappen te kunnen zetten om toegankelijker en begrijpelijker te worden voor mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven.

Het festivalterrein is gratis toegankelijk en er is een groot gratis te bezoeken programma. Daarnaast doet Noorderzon dit jaar voor de zesde keer mee aan de landelijke campagne Geef een Toegift, een initiatief van De Verenigde Podiumkunstenfestivals. Hiermee worden bezoekers opgeroepen om een entreekaartje te kopen voor iemand met minder financiële middelen. Bij aankoop van een ticket kunnen bezoekers dus kiezen of ze een extra kaartje(s) achterlaten voor een onbekende. Met de hulp van Stichting Quiet Groningen wordt gezorgd dat deze bij de juiste personen terecht komen.

Noorderzon doneert daarnaast 200 linnen cultuurtasjes met inhoud aan Voedselbank Stad Groningen, zodat een grote groep gezinnen ook van het festival kan genieten. Noorderzon werkt daarnaast samen met de Stadjerspas voor een korting op een aantal voorstellingen.

Noorderzon vindt plaats van 17 tot en met 27 augustus.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen