Programma Groningens Ontzet bekend

Foto: CC BY-SA 3.0/Wikipedia Commons/ Michielverbeek

De Groote Maaltijd tijdens de viering en herdenking van het Ontzet van Groningen op 28 augustus vindt dit jaar plaats in de Akerk en is dit jaar groter dan ooit. De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken heeft het programma rond de viering van het Groningens Ontzet bekend gemaakt.

Het uitwijken naar de Akerk is volgens de organisatie om nog meer Groningers de gelegenheid te bieden, onder muzikale klanken, deze bijzondere maaltijd in een historische ambiance te nuttigen. Bij de Groote Maaltijd kan iedereen aanschuiven. Op het menu staat de traditionele zuurkoolmaaltijd.

Het programma bestaat uit drie dagen van festiviteiten. Voor kinderen wordt zaterdag 26 augustus een groot deel van de Westerhaven vrij gemaakt voor een festival met tal van mogelijkheden om zich te vermaken. Het Museum aan der A verzorgt zondag 27 en maandag 28 augustus het Bommen Berend Jeugdtheater.

Op de Vismarkt verzorgen vier muziekkorpsen de traditionele taptoe zaterdagmiddag.Het Noord Nederlands Orkest speelt zondagavond 27 augustus op de Ossenmarkt. Muziek is er op maandag 28 augustus voor bewoners van zorgcentra in Groningen, Haren en Ten Boer. Tien draaiorgels moeten zorgen voor een feestelijk moment op deze bijzondere datum in de geschiedenis van Groningen.

Voor de jeugd haalt de RadioNL Zomertoer maandag 28 augustus vanaf vijf uur ’s middags een keur aan Nederlandse artiesten naar de Vismarkt. Muziek is er ook op zondag op de Vismarkt.

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken hecht er al bijna 150 jaar aan om deze bijzondere dag in de geschiedenis van Groningen niet alleen te vieren, maar ook op gepaste wijze te herdenken. Een herdenkingsrede in het Academiegebouw maakt daar deel van uit, evenals een oecumenische gedenkdienst in de Martinikerk.

Op 28 augustus begint met traditiegetrouw vroeg in de ochtend een kranslegging bij het beeld van Carl von Rabenhaupt, de man die in 1672 een einde maakte aan de belegering van Groningen. Ook traditioneel is ’s ochtends de paardenkeuring op de Ossenmarkt en ter afsluiting is vanaf 22.30 uur het Groots en Briljant Vuurwerk in de Zuiderhaven.

De zomerkermis gaat dit jaar niet door vanwege de werkzaamheden aan de Grote Markt.

Kijk voor het hele programma op: www.volksvermakengroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen