ZomerWelVaart in teken van DelfSail

Zomerwelvaart 2015 - historische schepen
Zomerwelvaart 2015 - historische schepen
Foto: Marketing Groningen

ZomerWelVaart keert terug na een succesvolle eerste editie op vrijdag 24 tot en met zondag 26 juni en staat in het teken van Delfsail.

Het hart van het festival ligt traditiegetrouw aan het Hoge en Lage der A, maar dit jaar liggen ook de havens en diepen in de binnenstad vol met historische schepen.

Ruim honderd schepen op weg naar DelfSail meren aan tijdens ZomerWelVaart. Nieuw dit jaar is een uitgebreid podiumprogramma met livemuziek. De Verhalen van Groningen staat stil bij de maritieme geschiedenis door de reis van Chilisalpeter te vertellen.

Het maritieme zomerfestival ZomerWelVaart heeft dit jaar een bijzonder thema, namelijk DelfSail, dat na zeven jaar weer terugkeert naar Delfzijl van 29 juni tot en met 3 juli.

Tijdens ZomerWelVaart zal een groot deel van de honderden schepen op weg naar Delfzijl het weekend voorafgaand aan DelfSail aanmeren in de binnenstad van Groningen. Van het Noord-Willemskanaal tot de Noorderhaven zijn de historische schepen te bezichtigen.

Podiumprogramma met live muziek

Het uitgebreid podiumprogramma met live muziek bestaat onder andere uit: Moke, Kuenta I Tambu, DJ Swoolish en Harm’s Fork. Naast de muziek is er een veelzijdig programma op de schepen, een kinderprogramma, een kunstroute en de Zeldzaam Mooie Markt. Het eten en drinken wordt verzorgd door verschillende foodtrucks langs de kade.

De maritieme geschiedenis van Chilisalpeter

De Verhalen van Groningen vertelt in samenwerking met Stichting Beeldlijn en de Groninger Archieven de maritieme geschiedenis van Chilisalpeter, het witte Chileens woestijnpoeder, dat begin twintigste eeuw voor een revolutie in de Groninger landbouw zorgde. Het witte goud, zoals het poeder werd genoemd, werd begin 1900 in grote viermasters verscheept van Chili naar Groningen. Hier groeide de salpeterhandel in snel tempo door het openen van kunstmestfabrieken.

Er is een buitenexpositie over het ‘witte goud’ op het Hoge der A en De Verhalen van Groningen verzorgt aan boord van de Nicolaas Mulerius een uitgebreid verhalenprogramma.

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum kun je de (maritieme) geschiedenis van Groningen verder ervaren met onder andere een film over 1470, een rondleiding, demonstratie en een kleurrijke expositie van NOVO. Ook wordt museumschip de Emma weer ingezet voor een korte rondvaart langs de aangemeerde schepen.

ZomerWelVaart is gratis toegankelijk en geopend op:

Vrijdag 24 juni van 18.00 – 23.00 uur;
Zaterdag 25 juni van 11.00 – 23.00 uur;
Zondag van 11.00 – 20.00 uur.

Kijk voor specifieke tijden en het volledige programma op: www.zomerwelvaart.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen