Nieuwe podcastserie en bijbehorende fietsroutes: ‘Slavernij. En de Groningers?’

Nathan bij het graf van Marten Douwes Teenstra in Ulrum.
Nathan bij het graf van Marten Douwes Teenstra in Ulrum.
Foto: Museum aan de A

In een gloednieuwe podcastserie ‘Slavernij. En de Groningers’ van Museum aan de A gaat presentator Nathan de Vries – half Gronings, half Ghanees – op zoek naar sporen van het Nederlandse slavernijverleden in ‘zijn’ Groningen. Zijn zoektocht brengt hem bij borgen, kerken, musea en begraafplaatsen door de hele provincie.

Daar spreekt Nathan met allerlei Groningers over het ‘andere’ verhaal achter die imposante schilderijen, eeuwenoude gedenkstenen en rijke landhuizen. Wat hebben die met slavernij te maken? Waarom zijn die verhalen nooit verteld? En hoe ga je als museum of andere erfgoedinstelling eigenlijk om met dat gedeelde slavernijverleden? De serie van 16 afleveringen is sinds dinsdag gratis te beluisteren via Spotify of een andere podcastapp.

Fietsroutes

Nathan bezoekt in de podcast vijftien locaties in de provincie Groningen. Die locaties kun je ook zelf bezoeken, want bij deze podcast horen drie fietsroutes van 43 tot 68 km lang. In het noordwesten van de provincie, in het noordoosten en in de Groninger Veenkoloniën. Op iedere locatie die je tegenkomt kun je de bijbehorende aflevering luisteren. Onder meer het KinderBoekenHuis in Winsum, Menkemaborg in Uithuizen en de Koepelkerk in Sappemeer doen mee. Het fietsrouteboekje kun je gratis downloaden op www.museumaandea.nl.

Slavernij. En de Groningers?

In 2022 deden ruim 50 deelnemers in stad en provincie Groningen mee aan de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Zij besteedden aandacht aan het slavernijverleden van Groningen en de doorwerking hiervan op het heden. Museum aan de A presenteerde de tentoonstelling Slavernij. En de Groningers?. Deze tentoonstelling is nu afgelopen, maar de podcast borduurt voort op dit thema.

De makers van de podcast zijn Groningers. Presentator Nathan de Vries is bekend van verschillende tv-programma’s en als maker van de podcast Niet zo Zwart-wit. De regie en montage is in handen van Marjolein Knol van Langkous Producties, bekend van de podcast Buiten de Muren waarmee ze genomineerd werd voor De Tegel. Sanne Meijer deed namens Museum aan de A redactiewerk. Daarbij werden ze bijgestaan door leden van de stuurgroep van Bitterzoet Erfgoed.

De podcast is gemaakt in opdracht van Museum aan de A en wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Groningen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen