Nacht van de Nacht in Groningen

Archief De Redactie
Archief De Redactie
Foto: Blaauw Sterrenwacht

Aanstaande zaterdag, 29 oktober, vindt de 18e Nacht van de Nacht plaats. In Groningen zijn er uiteenlopende activiteiten om stil te staan bij het belang van duisternis in onze provincie.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting.

Al die overbodige verlichting veroorzaakt lichthinder en energieverspilling. Ook raakt het ritme van mensen en dieren verstoord. Mens en dier hebben het natuurlijke ritme van de nacht nodig om uit te rusten, voor hun gezondheid en voor een sterke weerstand. Daarnaast worden jaarlijks miljoenen trekvogels verstoord of ze sterven door lichthinder.

Zowel in de stad als provincie Groningen worden diverse activiteiten georganiseerd.

Zo is de Nacht te beleven aan de Rijksuniversiteit Groningen. Er is een lezing te volgen door een van de Sterrenkundigen van het Kapteyn Instituut, een rondleiding in de Blaauw Sterrenwacht of kunnen bezoekers op reis gaan door het heelal in het mobiele planetarium. Ook zijn er speciale kinderactiviteiten. Kijk hier voor meer informatie. Ook is er een yoga-sessie bij kaarslicht, een meditatie-uur in de natuur van de Onlanden en is de Space Day in DOTLiveplanetarium te bezoeken.

In de provincie zijn avondwandelingen, een excursie in het Lauwersmeergebied, kunnen sterren gekeken worden bij de molen en een vaartocht op het wad. Het is een greep uit vele mogelijkheden.

Kijk voor alle activiteiten op de nachtvandenacht.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen