Zesde editie Groninger Museumnacht groot succes

Foto: © Siese Veenstra

De zesde editie van de Groninger Museumnacht afgelopen zaterdag was een enorm succes. Ruim 3500 cultuurliefhebbers bezochten de vele tentoonstellingen, optredens en andere activiteiten.

Zeven musea met uitgebreid programma

Het Groninger Museum, GRID Grafisch Museum, Storyworld en Forum Groningen, Museum aan de A (de opvolger van het Noordelijk Scheepvaartmuseum), het Universiteitsmuseum, Noorderlicht in de Akerk en de Synagoge Groningen brachten samen vijftien tentoonstellingen en meer dan de 70 acts. De deuren bleven tot 1.00 uur ‘s nachts open. Op het uitgebreide programma stonden muziek, workshops, lezingen, dans, poëzie en andere performances.

Programma Groninger Museumnacht

Forum Groningen presenteerde samen met de manifestatie Bitterzoet Erfgoed het panelgesprek Zwart in strips. Naast Storyworld, waar de tentoonstelling 70 jaar Donald Duck te zien was, konden bezoekers ook naar de expositie The Art of DC.

In het kader van dezelfde manifestatie organiseerde GRID Grafisch Museum de tentoonstelling ‘ONDER_DRUK’. Tijdens de Museumnacht konden bezoekers de speciale rondleidingen volgen en deelnemen aan verschillende print workshops; ook was er muziek van onder andere Bokomo Swing.

Artiesten als Marit, atoomclub, Between June and August, Nadua, Yas Jeanine, Remko Wind, Derk en Thijs en Pablo Hellmund zorgden met hun optredens in Museum aan de A en op twee boten voor een vrolijke sprookjesachtige sfeer. Spoken word artiesten van Noordstaat/Bitterzoet Erfgoed zetten een indrukwekkende performance neer over de slavernijgeschiedenis.

De optredens van Sophie Straat, Batatuké, WadAap en de vele dj’s trokken bij het Groninger Museum veel publiek. Spectaculair waren de Solid Skaters en de colour tasting met Marije Vogelzang. Veel bezoekers pakten hun kans om nog naar Bitterzoet Erfgoed – Zwart in Groningen te gaan. Deze tentoonstelling was dit weekend voor het laatst te zien.

Het Universiteitsmuseum was omgetoverd in een sprookjesachtige wereld, geheel in het thema van Alice in Wonderland droomden bezoekers weg tijdens de Usva Lie Down & Listen: Story Edition en konden ze deelnemen in verschillende wetenschappelijke experimenten over tijd.

Noorderlicht presenteerde in samenwerking met de Akerk een indrukwekkende tentoonstelling over Oekraïense fotografie van de zeventiger jaren tot nu. Een intiem pianoconcert van de Oekraïense pianiste Maryna Taldykina en een performance van Setareh Nafisi waarbij muziek, dans en de akoestiek van de kerk samen kwamen, zorgden voor artistieke hoogtepunten. Op de beats van DJ Lowpro werd er tot in de kleine uurtjes lekker gedanst.

In de Synagoge Groningen maakten bezoekers kennis met de joodse cultuur en de geschiedenis van de joodse gemeenschap. Via een audiotour was de Synagoge, de permanente expositie en de wisselexpositie van Peter Wortel te bewonderen. De gehele avond werd muzikaal omlijst door Klezmer & Co voor de echte Jiddische beleving.

“Volgend jaar komt er zeker weer een vervolg met een zevende editie”, aldus de organisatie. De datum wordt binnenkort bekend gemaakt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen