Bommen Berend in Museum aan de A

Foto: Museum aan de A

Museum aan de A, het vroegere Noordelijk Scheepvaartmuseum, staat in het weekend van 26,27 en 28 augustus helemaal in het teken van Bommen Berend. Er staan verschillende activiteiten op het programma.

Zo speelt het Bommen Berend Jeugdmuziektheater zes keer een voorstelling over liefde en vijandschap op de historische binnenplaats. In de familietentoonstelling Welkom in 1672 kun je kennismaken met vier eigenwijze kinderen die 350 jaar geleden in Groningen woonden. “Bakkersdochter Zwaantje en Tammo, zoon van een bierbrouwer, verzetten zich samen met hun vrienden tegen het geweld van Bommen Berend. Met hun liedjes bespotten ze de vijand, totdat ze hem in het echt tegenkomen. Hij blijkt lang niet zo beestachtig als gedacht”.

Speeldata: vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus om 13.30 uur, 15.30 uur en 19.30 uur. Kaarten zijn gratis, maar reserveren is verplicht. Mail naar [email protected], onder vermelding van naam, telefoonnummer, aantal kaarten, de datum en het tijdstip van de voorstelling.

Originele bomkogel

Daarnaast is de originele bomkogel uit die tijd te zien. De bom dook een paar jaar geleden op bij opgravingen in de stad. Archeoloog Gert Kortekaas vertelt het verhaal bij deze bijzondere bom. Archeoloog Gert Kortekaas vertelt vrijdag 26 augustus tussen 13.00-15.00 uur en zondag 28 augustus tussen 13.30-15.30 uur over de Bommen Berend bom.

Ook is het museum het startpunt van drie theatrale Bommen Berend Expedities, onder leiding van de Bommen Berend Brigade. “Tijdens deze theatrale stadswandeling ontdek je waar Bommen Berend de stad aanviel en hoe stadjers en studenten zich manhaftig verzetten. Waan je even terug in 1672 en ontdek samen de sporen van het beleg en van het Groningens Ontzet”.

Data en tijden: zaterdag 27 augustus om 15.00 uur en 17.00 uur en zondag 28 augustus om 14.00 uur. Aanmelden? Mail naar [email protected], onder vermelding van naam, telefoonnummer, aantal kaarten, de datum en het tijdstip van de wandeling. Prijs per persoon is € 7,50 en afrekenen kan voor aanvang aan de balie van het museum.

Tentoonstelling Welkom in 1672

Reis mee naar het jaar 1672 en neem een kijkje in het leven van Lammechien, Idris, Hinrick en Stijntien, vier eigenwijze tieners die in Groningen wonen. De vrienden maken het beleg in Groningen mee; ze zien kogels vliegen en stukken stad kapotgaan. Maar ondertussen gaat hun leven ook gewoon door. Kruip in de huid van deze Groningse kinderen, trek de 17e eeuwse kleding aan en ga aan het werk in de keuken, boerderij, werkplaats of aan het bureau.

Daarnaast is er werk te zien van zestien studenten van de Klassieke Academie voor schilderkunst. Zondag 28 augustus is het museum gratis toegankelijk. De voorstellingen van het Jeugdmuziektheater zijn ook gratis.

Kijk voor het hele programma op museumaandea.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen