Sfeerimpressie: Bevrijdingsfestival 2016 drukste ooit in Groningen

Het was de mooiste zonnige Bevrijdingsdag in Groningen. Het Bevrijdingsfestival beleefde haar drukste editie ooit met 125.000 bezoekers.

Na het Bevrijdingsontbijt op de Grote Markt en de 5-mei lezing van Thomas Erdbrink ging het Bevrijdingsfestival in het Stadspark van start.

Op een zonovergoten Drafbaan in het Stadspark opende Ali B met een prachtig openingsconcert en ontstak minister-president Mark Rutte het Bevrijdingsvuur, gebracht door de Pekelder lopers uit Wageningen. Honderden mensen staken hun opblaashanden in de lucht en duizenden Wensvlinders gingen over het veld.

2 ali bvuur

Over verschillende podia’s was er een diversiteit aan artiesten en bands. Van onder andere Henk Wijngaard en Tim Dousma, tot Kovacs, the Lumineers en Meschiya Lake op de Main Stage. Ook elders op het terrein werden projecten als Mensenzoo en Speeddaten met Veteranen druk bezocht.

Vijf voor vijf

Het vijf voor vijf moment landelijk, waarbij we om 5 minuten voor 5 met bijna 1 miljoen Bevrijdingsfestivalbezoekers, 5 minuten stil stonden bij onze vrijheid was indrukwekkend in Groningen.

wensvlinder

 

De welbekende grote Vrijheidsballen gingen het terrein over, terwijl zowel publiek als ook presentatoren en artiesten selfies maakten voor de vrijheid. Hierbij sprak vluchteling Addis vanaf het hoofdpodium over zijn idee van vrijheid, dat het extra bijzonder maakte.

Op het Local Heroes podium stond onder andere de winnaar van Popprijs 2016 ‘The Movement’, maar ook Marble Heart.

7 druk 12 eten

Kensington

Eén van de hoogtepunten deze dag was het optreden van Kensington. Het publiek stond uitzinnig mee te springen op nummers van de Utrechtse band. Op dat moment stonden er zo’n 30.000 mensen op de Drafbaan.

3 hoofd kensington4 hoofd kens

Typhoon sloot het spectaculaire festival op grootse wijze afgesloten.

Lees ook: Premier Mark Rutte ontsteekt Bevrijdingsvuur in Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden