Bijzondere Bevrijdingsfestival Groningen

Foto: Bevrijdingsfestival Groningen

De start van de Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei vindt dit jaar in Groningen plaats. Het Nationaal Comité, de Provincie én Gemeente Groningen en Bevrijdingsfestival Groningen organiseren speciale activiteiten en minister-president Mark Rutte ontsteekt het Bevrijdingsvuur.

Het programma van het festival is compleet met de aankondiging van het speciale muziekprogramma ‘Van 5 naar 15’ en de weersverwachtingen zijn uitstekend.

De Nationale Viering van de Bevrijding op 5 mei is landelijk te volgen mede dankzij de aanwezigheid van veel nationale pers zoals bijvoorbeeld de NOS.

Na het Bevrijdingsontbijt op de Grote Markt en de 5 mei-lezing, deze keer gehouden door journalist Thomas Erdbrink, gaat om 12 uur het terrein van het Bevrijdingsfestival in het Stadspark open.

Ali B en Mark Rutte

Het optreden van Ali B belooft een bijzondere aftrap van het festival te worden.

Ali B zingt het nummer ‘Nieuwe Held’ tijdens zijn optreden in het Stadspark. Dit nummer zong hij vorig jaar samen met Glen Faria tijdens het Concert van de Vrijheid. Een nummer speciaal voor Lalla Weiss, dochter uit een zigeunerfamilie met een vader die tijdens de Tweede Wereldoorlog is gemarteld door de Duitse bezetter.

Minister-president Mark Rutte betreedt tijdens het optreden van Ali B ook het podium betreden. Rutte wordt bijgestaan door de vuurlopers en kinderen met hun Wensvlinders, beide groepen komen uit de samenwerkingsgemeente van dit jaar, Pekela. Samen werken ze toe naar hét nationale moment van Bevrijdingsdag.

Het Bevrijdingsvuur wordt om 13.00 uur op bijzondere wijze ontstoken. Het publiek speelt hierbij ook een rol. De organisatie van het festival heeft duizenden opblaashanden laten maken, om met zijn allen de hand op te steken voor de vrijheid en daarmee het startsein te geven voor alle festiviteiten in het land.

Dat moment zal de hele dag worden vertoond in het hele land.

Van 5 naar 15

Met de bevestiging van een heel speciaal programmaonderdeel op het hoofdpodium, ‘Van 5 naar 15,’ is het programma van Bevrijdingsfestival Groningen compleet. Met ‘Van 5 naar 15’ wordt stilgestaan bij de bevrijding van onze toenmalige kolonie Nederlands-Indië.

Hiervoor is een speciale muziekformatie samengesteld, onder leiding van Wudstik, bestaande uit Indische en Molukse musici en vocalisten die hun sporen in de Nederlandse popmuziek hebben verdiend. Ook jonge en aanstormende talenten zoals rapper Jooz vertellen het verhaal van de gedeelde geschiedenis van Nederland waarin ook Indische Nederlanders en Molukkers gestreden hebben voor vrede en vrijheid.

Kijk voor het complete programma en de activiteiten rondom het thema ‘geef vrijheid door’ op www.bevrijdingsfestivalgroningen.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen