Noordelijk Scheepvaartmuseum zoekt rolmodellen van kleur

Foto: Google Maps

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is op zoek naar rolmodellen van kleur, van vroeger en van nu voor de tentoonstelling Slavernij. De expositie, die 24 juni wordt geopend, gaat niet alleen over het Groningse slavernijverleden, maar ook over de doorwerking hiervan in het nu en de veranderende kijk op die geschiedenis.

“Welke Groningse ondernemer, wetenschapper, schrijver, sporter, sociaal werker of kunstenaar van kleur wil jij terugzien in de tentoonstelling en waarom?”, aldus het Noorderlijk Scheepvaartmuseum. Mensen kunnen tot uiterlijk 3 april een e-mail met de naam van jouw rolmodel(len) van kleur, het liefst met foto, mailen naar [email protected]. Schrijf er ook bij waarom juist deze persoon jou inspireert. De rolmodellen krijgen een plek in de tentoonstelling.

Op de Internationale Dag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie op 21 maart staat de wereld jaarlijks stil bij de strijd tegen racisme en discriminatie. Met het thema voices for action against racism wordt het belang van zinvolle en veilige publieke participatie en representatie op alle gebieden van besluitvorming benadrukt, om zo rassendiscriminatie te voorkomen en te bestrijden.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum vindt deze representatie van groot belang en werkt aan de komende tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? Prof. dr. Herman Wekker (Paramaribo Suriname, 1943 ✝ 1997) Nederlands-Surinaams anglist, taalwetenschapper, surinamist en hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen was en is bijvoorbeeld nog steeds een rolmodel voor de Surinaamse gemeenschap. Hij heeft met keihard werken en onberispelijk gedrag de weg vrijgemaakt voor andere Surinamers in de wetenschap.

Slavernij. En de Groningers?

Veel mensen denken dat we er hier in Groningen niets mee te maken hadden. Maar Groningen heeft wel degelijk een slavernijverleden. Veel verhalen van welvaart, handel en winst zijn verweven met de betrokkenheid van Groningers bij de slavernij. Welke rol speelden de Groningers uit die tijd? De een werd er stinkend rijk van, de ander zette zich juist in voor de afschaffing van de slavernij. Slavernij in Groningen was dichterbij dan je denkt!

De tentoonstelling Slavernij. En de Groningers? is te zien van 24 juni 2022 tot en met 8 januari 2023. De tentoonstelling vindt plaats in het kader van de culturele manifestatie Bitterzoet Erfgoed. Kijk voor meer informatie op: www.bitterzoeterfgoed.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen