Expositie Sponsland bij Noorderzijlvest

Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Bij Waterschap Noorderzijlvest is sinds dinsdag de expositie Sponsland te zien. de tentoonstelling Sponsland geeft een vooruitblik hoe ons landschap er met de veranderende omstandigheden over 100 jaar uit kan zien.

In het cultuurhistorisch rijke landschap van Groningen staan we volgens het waterschap aan de vooravond van grote veranderingen. Veranderingen die te maken hebben met de ontwikkeling van het klimaat.

De expositie laat hoe over honderd jaar onze wereld er uit kan zien wanneer de zeespiegel stijgt en extreme regenbuien tot overstromingen leiden. Wanneer hitte steden onprettig maakt om in te verblijven. Wat de invloed van langdurige droogte op de kwaliteit van natuur en landbouwproductie is. En welke gevolgen verzilting, veenoxidatie en inklinking op het Groninger land hebben.

Bert Middel, dijkgraaf Waterschap Noorderzijlvest: “Waterschappen geven een hoge prioriteit aan frequenter voorkomende hoosbuien en droogteperioden. De gevolgen hiervan ontregelen de samenleving en zullen bij nietsdoen op termijn rampzalig uitpakken. Waterschappen staan voor veiligheid en daarmee ook voor droge voeten van de burgers. Zij beschikken over de kennis en ervaring om de gevolgen van hoosbuien en hittestress structureel het hoofd te kunnen bieden. Samenwerking met gemeenten, provincies, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bovenal burgers is daarbij zonder meer noodzakelijk.”

Sponsland

Sponsland is ontwikkeld door de inbreng van verschillende regionale partijen waaronder de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze & Aa’s en laat aan de hand van ontwerpen vier landelijke en vier stedelijke plekken in Noord-Nederland zien over hoe het Groninger Landschap er over honderd jaar uit kan zien. De reis begint op Schiermonnikoog en gaat van het Hogeland naar het Reitdiep, via de binnenstad van Groningen en vervolgens naar de Hondsrug.

Sponsland is van 22 tot en met 30 maart tijdens openingstijden te bezichtigen bij Waterschap Noorderzijlvest. Daar zal ook zichtbaar zijn hoe het waterschap werkt aan water in het veranderende landschap.

Tot eind mei 2022 zijn (delen van) deze tentoonstelling te zien op andere locaties. Kijk voor meer informatie: www.sponsland.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen