Der Aa-kerk geopend tijdens Bloemenjaarmarkt

Foto: Omke Oudeman

De Der Aa-kerk opent vandaag tijdens de bloemenjaarmarkt op Goede Vrijdag de deuren.
Het gebeurt niet vaak dat de Der Aa-kerk leeg te bezichtigen is, omdat de kerk voornamelijk wordt gebruikt voor tentoonstellingen, beurzen en huwelijken.

Onder toeristen, Stadjers en andere geĂ¯nteresseerden is er altijd veel belangstelling om de Der Aa-kerk te bekijken. Het gebouw is helemaal leeg, zodat er alle ruimte is om rustig rond te lopen.

Rondleidingen

Ook zijn er rondleidingen over de geschiedenis van de kerk en de stad Groningen. En voor wie durft zijn er rondleidingen over de gewelven van de kerk. Beklim de smalle trap naar boven en bekijk de kerk vanuit een heel ander perspectief.

De rondleidingen worden gegeven door onder andere Harry de Munck, de kleinzoon van de voormalige koster van de kerk. De Munck weet veel over het gebouw, maar vertelt ook persoonlijke verhalen met speciale aandacht voor de Tweede Wereldoorlog, toen er onderduikers op de gewelven van de kerk zaten.

Gewelven

Een kijkje boven de gewelven geeft veel inzicht in de manier waarop de kerk is gebouwd en uitgebreid. Duidelijk is te zien hoe de huidige kruisbasiliek om een oudere kerk heen werd gebouwd. En de constructies die de bouwers eeuwen geleden gebruikten zijn hier goed zichtbaar.

Gewelfschilderingen

Ook de gewelfschilderingen in de kerk zijn te bewonderen, deze zijn in de vijftiende eeuw aangebracht en beelden het lijden en de opstanding van Jezus uit. De sporen uit de katholieke periode zijn nog goed te zien.

In het schip kunnen bezoekers de kansel en de herenbanken bewonderen. Verder beschikt de Der Aa-kerk over een prachtig orgel van de beroemde Hamburgse orgelbouwer Arp Schnitger.

De kerk is geopend van 12.00 uur tot 16.00 uur. Entree: € 1,-

Locatie:

Der Aa-kerk
Akerkhof 2
9711 JB Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden