Noorderzon zoekt 8 goede vertellers

Noorderzon 2016
Foto: Mats Staub

Noorderzon Performing Arts Festival Groningen is op zoek naar 8 enthousiaste vertellers die ons willen meenemen naar hoe het was toen ze 21 jaar oud waren. De verhalen die worden verteld zijn onderdeel van een videoproject van de Zwitserse kunstenaar Mats Staub getiteld 21 – Memories of Growing Up, dat te zien is tijdens Noorderzon 2016.

Mats Staub | 21 – Memories of Growing Up

Hoe zag hun leven eruit, hoe voelde het om jong te zijn in die tijd en herinneren zij zich nog een paar specifieke verhalen?, toen ze 21 jaar waren. Om zich aan te kunnen melden, hoeft de verteller geen enorme avonturen beleefd te hebben. Iedereen heeft zijn eigen kleine en grote verhalen en herinneringen uit die tijd en die zijn allemaal interessant.

’21’ verzamelt individuele herinneringen van hoe verschillende mensen hun ‘coming of age’ hebben ervaren in de periode tussen pakweg 1940 en 2010. De verhalen gaan allemaal over 21 jaar oud worden.

Als verhalen weerspiegelen ze de gedeelde ervaringen van een hele generatie, maar ze laten ook voorbeelden zien van privésituaties, persoonlijke verhalen en ervaringen, die ons – hoe oud we ook zijn – dwingen om volwassen te worden of op te groeien.

Video-installatie

’21’ presenteert de portretten in de vorm van een video-installatie. De vertellers worden gefilmd terwijl zij voor het eerst luisteren naar audio-opnames van hun eigen herinneringen. Speciaal voor Noorderzon worden acht nieuwe verhalen opgenomen. Noorderzon presenteert deze voorstelling in het kader van het Europese netwerk ‘Create to Connect’.

In het Engels

De vertellers hoeven geen acteerervaring te hebben. Ze moeten wel hun herinneringen goed in het Engels kunnen vertellen. Uiteindelijk maakt hun verhaal straks deel uit van het internationale hoofdprogramma van Noorderzon.

De voorbereidingen verlopen in 2 sessies: eerst wordt er een audio-opname gemaakt van een interview over hoe het was om 21 jaar oud te worden. Een paar maanden later worden de deelnemers gefilmd terwijl zij hun eigen interview terugluisteren en hun herinneringen opnieuw beleven.

Dit project maakt deel uit van het internationale hoofdprogramma van Noorderzon 2016 en is te zien in de prachtige watertoren.

Het is tot 25 maart mogelijk je in te schrijven om mee te doen. Noorderzon zoekt deelnemers die passen in acht verschillende leeftijdscategorieën.

Noorderzon

De 26e editie van Noorderzon Performing Arts Festival Groningen vindt dit jaar plaats van donderdag 18 tot en met zondag 28 augustus.

Noorderzon is de zeldzame en ietwat curieuze combinatie van een internationaal podiumkunstenfestival, een groot zomerfeest voor zo’n 150.000 bezoekers. In het idyllische Noorderplantsoen verrijst gedurende elf dagen een groot, vrijtoegankelijk festivaldorp waar theater, dans, muziek, literatuur en beeldende kunst hand in hand gaan met eten, drinken en ontmoetingen.

Voor meer informatie en aanmelden: noorderzon.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden