Kunstinstallaties op drie pleinen in binnenstad tijdens ESNS ART

Foto: via Kunstpunt Groningen

Op de Nieuwe Markt, Grote Markt en Vismarkt staan deze week tijdens ESNS ART verrassende kunstinstallaties. Op deze drie plekken in het centrum kunnen bezoekers van 19 tot en met 22 januari de kunstwerken Pneumatic Sound Field, Kleur de Stad en Voyager ervaren.

Met deze bijzondere kunstinstallaties op de pleinen willen Kunstpunt Groningen en Eurosonic Noorderslag (ESNS) ‘een lichtpuntje in donkere tijden’ brengen tijdens de digitale versie van ESNS.

ESNS ART is een samenwerking tussen Kunstpunt Groningen en ESNS (Eurosonic Noorderslag). Paula Lambeck, directeur Kunstpunt Groningen: “In 2019 zijn we groot gestart met ESNS ART. Dit jaar zetten we Groningen letterlijk in een ander licht met drie bijzondere kunstwerken die voor iedereen toegankelijk zijn. Juist in deze tijd willen we het belang van kunst aantonen, voor verbinding zorgen en een podium bieden aan de kunstenaars. Een positief lichtpuntje in deze donkere dagen.”

Nieuwe Markt

Op de Nieuwe Markt komt de kunstinstallatie Pneumatic Sound Field van kunstenaar Edwin van der Heide te staan. In de installatie wordt lucht met behulp van heel precies en snel aanstuurbare ventielen in patronen en reeksen vrijgelaten. De veranderende patronen spelen met de ritmische beleving van geluid, de ruimtelijke beleving van geluid en het ontstaan van tonen.

Pneumatic Sound Field opent woensdag 19 januari om 12.00 uur.

Grote Markt

Lichtinstallatie Kleur de Stad van het creatieve team Mr.Beam kleurt en verlicht vier avonden lang het stadhuis van Groningen. Tijdens de kerstvakantie heeft Kunstpunt Groningers opgeroepen een bijdrage te leveren aan dit bijzondere kunstwerk door een kleurplaat van het stadhuis in te kleuren. 257 kleurplaten werden ingestuurd door mensen van alle leeftijden: de jongste deelnemer was 1 jaar, de oudste 77 jaar. Tijdens ESNS zijn van 17.00 tot 22.00 uur de projecties van de ingezonden kleurplaten in een loop te zien op de Grote Markt en de website van Kunstpunt Groningen.

Kleur de Stad opent woensdag 19 januari om 17.00 uur.

Vismarkt

Voor de Vismarkt ontwierp creatieve lichtkunst-studio Lumus Instruments een installatie die dient als aandenken aan de invoering van de anderhalvemetersamenleving. Voyager roept de behoefte op om samen te komen, maar ook het vervreemdende gevoel dat iedereen ervoer toen we voor het eerst afstand moesten houden. Een groot aantal licht- en geluidsbronnen vormen een soort halve aureool, die de beleving van de ruimte van de toeschouwer moeten beïnvloeden.

Voyager opent woensdag 19 januari om 12.00 uur, maar is het beste te ervaren vanaf zonsondergang.

De kunstwerken zijn van woensdag 19 tot en met zaterdag 22 januari te bezoeken. Vanaf 20 januari zijn op de website van Kunstpunt Groningen timelapses van alle installaties te zien, voor wie niet naar de binnenstad kan komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen