Natuurjournalist Caspar Janssen te gast tijdens Culturele Zondag

Caspar Janssen
Caspar Janssen
Foto: Fjodor Buis

Natuurjournalist Caspar Janssen is zondag 13 maart te gast tijdens de Culturele Zondag in de kerk van Leegkerk, aan de rand van de stad Groningen. Janssen is journalist bij de Volkskrant, waar hij over natuur en dierenwelzijn schrijft.

Ontdekken van de natuur

Op een dag lukt het Caspar Janssen voor het eerst om vanaf zijn stadsbalkon een pimpelmees van een koolmees te onderscheiden. Dat is het startpunt voor zijn ontdekking van de natuur.

Hij begint dicht bij huis, in en om de stad, daarna trekt hij het land in. Janssen maakt kennis met de veldparelmoervlinder, de goudvink en de witsnuitlibel, hij stuit op puttertjes en een ijsvogel tijdens het hardlopen en op een vos op het fietspad.

Hij verhaalt van een dag aan de bosrand, sluit zich op in een bos en kijkt met nieuwe ogen naar het landschap van zijn jeugd. De natuur, zo leert hij, kan inzicht en troost bieden, ontroering oproepen en angst aanjagen, verstrooien en verbazen.

Janssen verstaat als geen ander de kunst om met zijn pen natuur tot leven te brengen. Bijna ongemerkt steekt niet alleen hijzelf, maar ook de lezer het nodige op van hoe planten, dieren en mensen zich tot elkaar verhouden.

‘In de ban van het beest’

Janssen schreef onder andere ‘In de ban van het beest‘. In dit boek vertellen wetenschappers, veldbiologen en andere kenners over ‘hun’ dier. Dat resulteert in prachtige portretten van dieren die we (bijna) allemaal kennen, maar waar we weinig van weten.

Omslag boek caspar Janssen
Omslag boek caspar Janssen

Over het verdriet van de grauwe gans, de intelligentie van de raaf, de subtiliteit van de ree en het raffinement van het pimpernelblauwtje. En over de werkwijze, passie en toewijding van de onderzoekers.

Culturele Zondag

Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming organiseren voor het vierde jaar culturele zondagmiddagen in de middeleeuwse kerk van Leegkerk, aan de rand van de stad Groningen.

Tijdens deze Culturele Zondagen komen zeer uiteenlopende onderwerpen aan bod.

De aanvang is om 15.30 uur.
Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar op de website www.blgroningen.nl/agenda en bij boekhandel Godert Walter (Oude Ebbingestraat 53) en boekhandel Van der Velde (Akerkhof 45-47).

Locatie:

De kerk van Leegkerk
Leegeweg 38
9746 TC Groningen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen