The Best of IDFA in Groninger Forum

Sonita
Sonita
Foto: Groninger Forum

The Best of IDFA 2016, een documentaire-marathon, waarbij vier van de beste documentaires van het laatste International Documentary Festival Amsterdam (IDFA) in één volle filmdag te zien is, doet op zondag 28 februari het Groninger Forum aan.

The Best of IDFA 2016 laat in vijf uur tijd de vier prijswinnende titels zien: Ninnoc, At home in the world, Sonita en Ukrainian sheriffs.

Ninnoc

‘Ninnoc’ is een film over uitsluiting en integratie, over jezelf zijn, groepsdruk en de gevolgen daarvan in het hoofd van de mooie en eigenzinnige hoofdpersoon Ninnoc.

Ninnoc houdt niet van groepen. Op haar oude school hoorde ze er niet bij, op haar nieuwe school laat ze zich niet helemaal kennen. Maar erbuiten vallen wil ze ook niet. Ninnoc peinst voor de camera over wat “normaal” betekent, en “anders” en “populair” (haar aanhalingstekens). We zien hoe ze zich beweegt door een lege school, in een vol klaslokaal en een lokaal vol Ninnocs.

At home in the world

Vanaf de rand van het schoolplein kijkt Magomed toe hoe zijn klasgenoten luidkeels om de voetbal vechten. De verlegen en bedachtzame jongen houdt zich afzijdig, ook in het leslokaal waar hij geconcentreerd de Deense taal leert.

Samen met alle andere leerlingen van de Rode Kruis-school in de Deense plaats Lynge wacht de tienjarige, uit Tsjetsjenië gevluchte Magomed op een verblijfsvergunning en de spannende stap naar het reguliere onderwijs, dwars door alle onzekerheden en angsten in hun levens.

Sonita

‘Sonita’ is het spannend verslag van de zoektocht van een jonge vrouw tegen de achtergrond van een samenleving waarin voor vrouwen niet veel ruimte is voor dergelijke dromen.

Als de achttienjarige Sonita mocht kiezen, was Michael Jackson haar vader en Rihanna haar moeder. In een plakboek verbeeldt ze haar droom om als beroemde rapper voor een grote menigte te staan. Vooralsnog zijn haar enige fans de andere tienermeisjes in een opvangtehuis in Teheran.

Ukrainian sheriffs

Er lopen nogal wat mannen met bijlen rond in het Zuid-Oekraïense plattelandsdorp Stara Zboerivka, waar het tragikomische sheriffsduo Viktor en Volodja onder andere de diefstal van twee eenden op moet zien te lossen.

De makers volgen de wederwaardigheden van Viktor en Volodja met een scherp oog voor het komisch effect van allerhande situaties. Die rijden in hun gele Lada van incident naar incident. Zo trekken de seizoenen voorbij, tot de politieke ontwikkelingen via de televisie het dorp bereiken en een separatist tweespalt zaait.

Ukrainian Sheriffs
Ukrainian Sheriffs

The Best of IDFA is op zondag 28 februari van 13.30 uur tot 18.25 uur.

De locatie: Groninger Forum, locatie Hereplein 73, Groningen

Voor meer informatie: www.groningerforum.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen