Vier jaar Allie van Altena in Galerie Noord

In ‘Solum’ neemt Allie van Altena de vloer uit zijn atelier in delen mee en creëert een nieuwe vloer in de galerie.
Foto: via Galerie Noord

Allie van Altena toont in Galerie Noord jaarlijks zijn ontwikkeling als kunstenaar. Dit jaar doet hij dat in twee delen. Zaterdag 30 oktober start zijn expositie SOLUM en op zaterdag 13 november opent ‘Antibodies’.

Allie van Altena is als beeldend kunstenaar gespecialiseerd in tekenen. Hij volgde van 1973 tot 1975 een kunstopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost in Breda en bezocht van 1976 tot 1979 de Academie van Beeldende Kunsten Rotterdam. Sinds begin jaren tachtig woont en werkt hij in Groningen en was van Altena als docent verbonden aan Academie Minerva.

Jaarlijks toont van Altena in Galerie Noord de stand van zaken van zijn onderzoek, inclusief een publicatie. De eerste expositie ‘Vloer’, vond plaats in november 2020.

‘Solum’

‘Solum’, het eerste deel van de expositie vindt plaats van 30 oktober tot en met 11 november. Het Latijnse woord SOLUM betekent niet alleen ‘vloer’, maar ook grondslag, voetzool en aarde. In zijn expositie VLOER liet Van Altena al zien dat zijn werk veelal op zijn ateliervloer ontstaat. Die is bedekt met honderden tekenbladen, waarop in de loop der tijd patronen van oude schetsen, resten houtskool, voetstappen en andere sporen verschijnen.

In ‘Solum’ neemt hij de vloer uit zijn atelier in delen mee en creëert hij een nieuwe vloer in de galerie.

‘Antibodies’

Na 11 november wordt de vloer ontmanteld en richt Van Altena Galerie Noord voor de tweede maal in. Zaterdag 13 november opent vervolgens ‘Antibodies’. Daarin neemt hij de bezoeker van de aardse vloer mee naar een schaduwwereld van menselijke vormen. Tijdens de lockdown vond Van Altena in een lege ruimte in de buurt van zijn atelier een anatomisch model van het menselijke skelet.

De serie ‘Antibodies’ bestaat uit tekeningen, schetsen en notities. De serie reflecteert op de periode van de lockdown, waarin de werkelijkheid vervangen leek te worden door een andere realiteit. Het witte skelet representeert de poëet en de dromer, het zwarte skelet het visioen of de gedachte. De kijker kan zelf invullen of de werkelijkheid een droom of een nachtmerrie is geworden.

De opening van ‘Solum’ is op 30 oktober om 17.00 uur. Van Altena geeft dan een toelichting op zijn werk.

Kijk voor meer informatie: galerienoord.nl

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden