Kunst In Zicht-lezing over Barbara Hepworth

Barbara hepworth Dual Form
Foto: Bijzondere Locaties Groningen

Kunst in Zicht organiseert woensdag 17 februari een lezing over Barbara Hepworth, een van de meest succesvolle beeldhouwers van de twintigste eeuw.

Kunsthistorica Carolien ten Bruggencate geeft de lezing, waarin de loopbaan van Hepworth wordt gevolgd, van de stenen sculpturen uit haar jonge jaren tot haar latere, beroemde bronzen beelden.

Dit is de eerste lezing van het nieuwe seizoen in de serie lezingen die Kunst in Zicht organiseert in de Remonstrantse kerk.

Barbara Hepworth

De Britse Barbara Hepworth (1903-1975) is een van de meest succesvolle beeldhouwers van de twintigste eeuw. Haar beelden maken deel uit van de grote sculptuurcollecties in de wereld.

In de jaren twintig start Hepworth met het maken van gestileerde figuren van mensen en dieren, gehakt uit marmer en lokale Engelse steensoorten. Vanaf 1933 ontstaan de voor haar karakteristieke organische vormen, waarin ze de gesloten vorm letterlijk openbreekt.

In 1939 verhuist ze naar St Ives in Cornwall. Het landschap is dan een belangrijke inspiratiebron voor haar werk. Op 72-jarige leeftijd komt Hepworth om bij een brand in haar atelier. Haar atelier en haar woonhuis vormen tegenwoordig het Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden.

Vijftig jaar na Barbara Hepworth’ laatste grote tentoonstelling in Nederland is in het Kröller-Müller Museum nu weer een overzicht van haar werk te zien (tot 17 april 2016).

Carolien ten Bruggencate

De lezing in de Remonstrantse kerk wordt gegeven door kunsthistorica Carolien ten Bruggencate. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de 19e en 20e eeuw. Zij is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie.

Serie lezingen

Dit is de eerste lezing van het nieuwe seizoen in de serie lezingen die Kunst in Zicht organiseert in de Remonstrantse kerk. Woensdag 24 februari geeft Han Steenbruggen (directeur van Museum Belvédère in Oranjewoud) een lezing over de tentoonstelling Goed Gekozen, met kunstwerken uit de collectie van het echtpaar Pleun en Mieke van Toledo.

De lezing is van 19.30 uur – 21.30 uur, Entree: € 12,50

Opgave: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen

Locatie:

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden