Culturele Zondag over Het Alzheimermysterie

Het Alzheimermysterie
Foto: BL Groningen

Alzheimer: we weten er weinig over en er is er ook nog geen geneesmiddel. Onderzoeker Wiesje van der Flier werkt aan een toekomst waar wél genezing of misschien zelfs preventie van alzheimer mogelijk is. Ze vertelt hierover op zondagmiddag 7 februari in de kerk van Leegkerk.

Het alzheimermysterie

Alzheimer vormt dé uitdaging in de gezondheidszorg van deze eeuw. Alleen al in Nederland zijn er zo’n 250.000 mensen met deze ziekte, een aantal dat binnen enkele decennia zal verdubbelen. Toch weten we weinig over alzheimer, en is er ook nog geen geneesmiddel.

Onderzoekers Wiesje van der Flier en Philip Scheltens laten in het boek Het alzheimermysterie zien wat de ziekte inhoudt, wat het verschil is met dementie, hoe het te behandelen is en wat je kunt doen om het te voorkomen. De auteurs zijn beiden verbonden aan het VUmc Alzheimercentrum en proberen met dit boek de lezer wegwijs te maken in de wereld van Alzheimer.

Foto: Mark van den Brink
Foto; Mark van den Brink

Wiesje van der Flier

Prof. dr. Wiesje van der Flier (1975) is hoofd wetenschappelijk onderzoek van het Alzheimercentrum aan het VUmc en werd in 2014 benoemd tot hoogleraar ‘determinanten van cognitieve achteruitgang en dementie’. Zij ontving voor haar onderzoeksgroep een grote subsidie om de allereerste verschijnselen van de ziekte van Alzheimer in kaart te brengen, nog vóórdat klinische verschijnselen zich daadwerkelijk voordoen.

Culturele Zondag

Voor het vierde jaar organiseren Bijzondere Locaties Groningen en De Culturele Onderneming culturele zondagmiddagen in de middeleeuwse kerk van Leegkerk, aan de rand van de stad Groningen.

Kerk van Leegkerk

De middeleeuwse kerk van Leegkerk ligt aan de rand van Groningen, achter de wijk Gravenburg. De kerk is in 2013 verbouwd naar een ontwerp van awg architecten uit Antwerpen. In de kerk is een bijzondere goudkleurige kubus geplaatst, met daarin diverse moderne voorzieningen.

Zondag 7 februari 2016 om 15.30 uur (deuren open: 15.00 uur).

Voor meer informatie: www.blgroningen.nl/agenda.

Locatie:

De kerk van Leegkerk
Leegeweg 38
9746 TC Groningen

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden