Documentaire Wij & het Wad in première

De documentaire Wij & het WAD gaat zaterdag 18 september in première in Forum Groningen. Na het succes van de natuurfilm WAD komt Ruben Smit Productions in opdracht van Vogelbescherming Nederland met een aanvullende opiniërende korte documentaire.

Zoals de titel al doet vermoeden staat de mens deze keer centraal. Wij & het WAD is een bloemlezing van de vele visies waarin de wadvogels centraal staan. Negen visies op hoe de mens en de bewoners van het Wad zich tot elkaar verhouden. Waar het wringt en wat we daaraan kunnen doen.

“Na de natuurdocu WAD werd mij steeds gevraagd, waar is de mens in dit verhaal…?, vertelt Ruben Smit “In de documentaire Wij & het Wad gaan we zelfs verder, we kijken naar de mens en vragen iedereen mee te denken over ‘onze rol’ daarin”.

Waddencafé

Wij & het Wad is een documentaire van 20 minuten. Deze wordt vooralsnog exclusief vertoond als Waddencafé; een totaalpakket van circa 60 minuten met een tentoonstelling, de documentaire én een discussie van circa 30 minuten. Het doel van de Waddencafés is om waddenliefhebbers te inspireren en zelf na te denken over hun eigen handelen.

Aanmelden voor de première op 18 september in Forum Groningen kan via forum.nl

Een veelheid aan visies

Negen waddenprominenten vertellen over hoe het wad hen raakt. Welke vogels waardevol zijn en hoe het wad hun leven veranderde. Over hoe ze hebben leren kijken met andere ogen. Over de natuurlijke processen op het wad. Waarom het zo bijzonder is, hoe essentieel het is voor de vogels als kruispunt en rustplek in de internationale vliegroutes. Over vroeger en over nu. Over hoe mensen op de wadden bewegen; van festivals tot wandelend buiten de paden. En over hoe dat soms misgaat met loslopende honden of al wadlopend over een hoogwatervluchtplaats. Over de grote ontwikkelingen zoals klimaatverandering, gasboringen, stikstof tot zinkende containerschepen vol nutteloze plastic rommel. En vooral: over wat wij zelf kunnen doen voor het wad.

Première en daarna

Na de première reist het Waddencafé langs bijzondere plekken zowel op de wadden als op de wal. De locaties worden op WADfilm.nl gepubliceerd en zijn nog in afwachting van de nieuwe Coronamaatregelen van de overheid.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden