Open Dag in 100-jarige Waterwolf, icoon aan het Reitdiep

Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Al een ruime eeuw lang zorgt gemaal De Waterwolf voor droge voeten in het westen van Groningen en de kop van Drenthe. Onder normale omstandigheden stroomt het water uit dit gebied via sloten, vaarten en kanalen op een natuurlijk manier weg via het Lauwersmeer naar de Waddenzee.

De Waterwolf zorgt al honderd jaar voor droge voeten. Als er veel regen valt, een harde noordwester waait en de waterstand op het Wad ook nog hoog is, hebben laaggelegen gebieden kans op wateroverlast. Als teveel water niet vrij weg kan stromen naar zee, zorgt De Waterwolf daarvoor.

Historie van dichtbij bekijken op een leerzame dag

Op zaterdag 28 augustus is dit industrieel erfgoed aan het Reitdiep van dichtbij te bekijken. Tijdens deze open dag laat Waterschap Noorderzijlvest het publiek in en rond De Waterwolf kennis maken met het werk aan water: “Wat doet het waterschap aan beheer- en onderhoud van al die kilometers watergangen? En hoe dragen we in dat werk bij aan schoon en gezond water? Waarom en hoe bestrijden we muskusratten en exoten in ons water? Hoe zorgen we dat vissen vrij en veilig kunnen trekken langs stuwen, gemalen en sluizen? Hoe werkt het totaal aan sloten, vaarten en kanalen met elkaar samen? En hoe brengen we ons gebied in kaart?” Er is ook een tentoonstelling over het ontstaan, de bouw en de functie van het gemaal.

De open dag is tussen 10 en 16 uur. Voor de kinderen zijn er allerlei water-doe-dingen, spelletjes en een springkussen.

De toegang is gratis.

Het Jaar van de Waterwolf wordt afgesloten met een optreden van het Noordpoolorkest onder leiding van Reinout Douma en met medewerking van Pé Daalemmer en Rooie Rinus en zangeres Marlène Bakker. De aanmelding voor het concert is vol.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen