‘Courtisane’ van Schout bij Nacht in première op Noorderzon

Foto: Schout bij Nacht

Schout bij Nacht presenteert op Noorderzon: ‘Courtisane’. Een eigentijdse muziektheatervoorstelling over het leven en vooral het werk van de Franse schrijfster uit de Renaissance: Louise Labé (1524-1566). Louise was een tomboy, feministe avant-la-lettre, belle rebelle en een courtisane. Ze beschreef haar intense hunkering naar liefde in vurige sonnetten. Al vijf eeuwen inspireert zij met haar werk componisten en dichters over de hele wereld.

Sexuele revolutie

Deze bijzondere voorstelling geeft een fascinerend inzicht in vijfhonderd jaar seksuele revolutie. Het gaf aanleiding tot tekstverklaringen binnen vakgroepen Frans en genderstudies over de hele wereld. In de dwingende composities van Robert Ramaker en Sebastiaan Wiering heeft het kerkorgel een hoofdrol. Idee en script zijn van Dio van Velden. Samen met Redmer Stamhuis en Bas Meekhof kruipt hij ín de huid van Louise Labé en ónder uw huid. Een voorstelling met opgestroopte mouwen. Brutaal, wulps, smaakvol, stoer en sexy!

Schout bij Nacht

Schout bij Nacht verraste in 2019 iedereen met de voorstelling ‘Glory glory Holelujah’ Een theatrale wandeling door de binnenstad met als onderwerp homoprostitutie. Voor het allereerst werd er gespeeld in openbare toiletten, de peeskamers van Nieuwstad en het labyrint van seksbioscoop Maze. De voorstellingen van Schout bij Nacht worden wel hilarische tragedies genoemd. Want hoe beroerd het leven ook zijn kan, er valt ontzettend veel te lachen!

Noorderzon

De Courtisane is van 17 tot en met 20 augustus te zien om 19.00 uur en 20.30 uur in de Lutherse Kerk: Haddingestraat 23. Kaarten zijn te koop via www.noorderzon.nl/kaartverkoop.

Na Noorderzon gaat Courtisane op tournee langs ruim twintig oude Groninger kerken. Meer informatie over de inhoud van de voorstelling en de andere speeldata is te vinden op schoutbijnacht.nl

Update na persmoment

De organisatie van Noorderzon gaat er vanuit dat Noorderzon door kan gaan. Naar aanleiding van het persmoment afgelopen week, denkt Noorderzon niet te vallen onder de definitie meerdaags festival zoals dat door het kabinet wordt gehanteerd.

Noorderzon is 11 uur per dag geopend en sluit daarna weer, om de volgende dag te openen voor een nieuw publiek. “We gaan er dus vanuit dat Noorderzon op de eerder gekozen weg door kan gaan: met anderhalve meter afstand, beperkte capaciteit in plantsoen en in alle locaties en met vaste zitplekken”, aldus een bericht op facebook.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden