Viering van het Ontzet van Groningen opnieuw in bescheiden vorm

Foto: Archief De redactie

De viering van het Groningens Ontzet op en rond 28 augustus vindt ook dit jaar in bescheiden vorm plaats

De Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken heeft samen met de lokale autoriteiten besloten ook dit jaar geen grote publieksactiviteiten te organiseren, vanwege het corona virus.

Programma

Wel brengt de Koninklijke Vereeniging voor Volksvermaken (KVVV) een bescheiden en kleinschalig programma om de viering en herdenking van deze gedenkwaardige dag in het jaar 1672 niet ongemerkt aan de inwoners van Stad en Ommeland voorbij te laten gaan. Een deel van het programma, zoals een pub-quiz en een muziek- en dichtersfestival in het Forum, zal digitaal aangeboden worden.

Een grote wens van Volksvermaken is een terras over de volle lengte van de Hoge der A. Ook hoopt Volksvermaken om in de binnenstad iets van sfeer te brengen, door bijvoorbeeld een wandeling langs restaurants met kleine proeverijen of een wandeling langs brouwerijen en cafés om tegen betaling op straat een bijzonder biertje te nuttigen.

Om de herdenking van deze voor Groningen bijzondere dag te benadrukken staat een wandeling van 1672 meter of een veelvoud daarvan langs plekken die met de historie van de stad hebben te maken op het programma. Ook de kranslegging bij de buste van Carl von Rabenhaupt, de man die Groningen bevrijdde van het juk van Bommen Berend, gaat voor een klein gezelschap door. Dat geldt ook voor een aantal dweilorkesten die door de binnenstad trekken.

Kermis

In overleg met de burgemeester Koen Schuiling wordt nog bekeken of een kermis binnen de geldende, beperkende voorwaarden in verband met het coronavirus, tot de mogelijkheden behoort. Hetzelfde geldt voor activiteiten voor de jeugd op de Nieuwe Markt.

De traditionele paardenkeuring, het concours hippique, het vuurwerk en het openlucht concert gaan niet door dit jaar.

Volksvermaken richt inmiddels haar energie en creativiteit op volgend jaar als het 350 jaar is geleden dat Carl von Rabenhaupt de bisschop van Münster, bijnaam Bommen Berend, verdreef en daarmee het beleg van Groningen beëindigde.

Vanaf 1 juni 2021 heeft Volksvermaken een nieuwe website om in de aanloop naar 28 augustus 2022 over het programma te kunnen communiceren.

Kijk voor meer informatie: www.volksvermakengroningen.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen