Bevrijdingsdag 2021: Bevrijdingsfestival “On Air”

Foto: Knelis

Dit jaar vieren we onze vrijheid met een online programma ‘On Air’. We kunnen dit jaar niet naar het fysieke Bevrijdingsfestival in het Stadspark en daarom komt het Bevrijdingsfestival naar de mensen.

Bevrijdingsfestival Groningen maakt voor deze editie 10 uur lang radio op 5 mei 2021 met een programma dat minder kon. Tijdens Bevrijdingsfestival ‘On Air’ hoor je onder andere het Noordpool Orkest, Tiktok Tammo, stadsdichter Myron Hamming, The Vices, Goldkimono, Laura Jansen en Inge van Calkar.

De uitzending van deze unieke online editie duurt van 13.00 uur tot 22.00 uur. De vrijheid wordt dit jaar online samen gevierd vanuit het zeefgebouw in Groningen.

Het Bevrijdingsfestival brengt dit jaar met veel plezier een aantal verrassende performances samen. Zo zullen de Groningse Ambassadeurs van de vrijheid Tiktok Tammo, stadsdichter Myron Hamming en zangeres Inge van Calker hun  combineren met de overweldigende muzikale kracht van het Noordpool Orkest onder leiding van Reinout Douma.

Regionale line-up

Voor deze speciale ON AIR editie is er bewust gekozen om de line-up voor het grootste gedeelte regionaal te houden. De line-up bestaat uit: The Vices, Blanks, Orange Skyline, Inge van Calkar, Goldkimono, TikTok Tammo, De Blenders, DJ Ulst, Bert Hadders, WadAap, Them Dirty Dimes, Laura Jansen, Bab Ad-Daar, VanDeStraat, Jonathan Rodes, Swinder, DJ Irie, Izaline & Ed, CYNN én Fred Goverde.

De presentatoren die in shifts de 9-uur durende BFG ON AIR radioshow aan elkaar praten zijn Arno van der Heyden, Lara Harbers, Willem Groeneveld, Marc Wiers, Wilbert van de Kamp, Marijn Strikwerda, Henri Haan en Michael Kenton.

75 + 1 jaar vrijheid in Groningen

Dit jaar vieren we 75 + 1 jaar vrijheid op een bijzondere manier. Vanuit de Gemeente Groningen herdenken we hoe Haren op 14 april, Groningen op 16 april en Ten Boer op 17 april zijn bevrijd. We danken en eren onze bevrijders. it wordt herdacht met de nieuwe Ode aan de Vrijheid gecomponeerd door Thijs de Vlieger en Reinout Douma uit Groningen.  Op vrijdag 30 april werd de Ode aan de Vrijheid opgenomen in de Suikerfabriek in Groningen. Speciale gasten waren zangers Nai Barghouti, het Mezzop Trio en Oene van Geel op de viool. De tekst in het refrein is geïnspireerd op het gedicht van de Groninger stadsdichter van vorig jaar, Renée Luth, ze schrijft hierin haar kijk op de Ode aan de Vrijheid.

Inwoners uit de stad en provincie Groningen werd gevraagd om mee te zingen door middel van het inzenden van een thuisvideo. Zo konden ze deelnemen aan dit unieke muziekstuk. Door een projectie op de achterwand bij de opnames in de Suikerfabriek werd het Noordpool orkest ondersteund door het thuiskoor en waren ze er zichtbaar bij.

Vrijheidsmaaltijdsoep

Op 5 mei eet Groningen om 18 uur de Vrijheidsmaaltijdsoep. De soep is een symbool voor vrede en voedselveiligheid. Als onderdeel van het Bevrijdingsfestival werden vooraf ruim 2500 gratis blikken soep uitgedeeld onder de vrijheidsbrengers van De Tocht om Noord, op de Grote Markt in de stad, in Ten Boer en Haren en via de Voedselbank.

Projecten 75 + 1 jaar vrijheid in Groningen

De iconische verhalen van 75 + 1 jaar vrijheid in Groningen vormen de inhoudelijke ruggengraat van het Bevrijdingsfestival en zullen op muzikale wijze verteld gaan worden.

Vrijheidscolleges

De Vrijheidscolleges zijn bedoeld om jong en oud te inspireren om na te denken over de waarde van vrijheid. De sprekers van Vrijheidscolleges 2021 zijn Edson da Graça, Haroon Ali, Joris Linssen, Simone Weimans en Soundos el Ahmadi. In Groningen zijn Soundos el Ahmadi, Haroon Ali en Joris Linssen te zien en te horen. Het wordt een mix van online en offline events in samenwerking met diverse podia, mbo’s, bibliotheken en de Bevrijdingsfestivals.

Meer informatie over de Vrijheidscolleges vind je hier.

Alle bevrijdingsfestivals

Door een samenwerking met alle bevrijdingsfestivals van Nederland is het dit jaar mogelijk om op 5 mei de programmering van alle 14 Bevrijdingsfestival van Nederland te volgen op: www.bevrijdingsfestivals.nl. De Ambassadeurs van de Vrijheid Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser verbinden de festivals met livestream.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden