Bevrijdingsfestivals online dit jaar met Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser

Foto: Bevrijdingsfestival Groningen

Bevrijdingsfestival Groningen is woensdag 5 mei volledig online, net als de andere dertien Bevrijdingsfestivals. Ook Koningsdag gaat dit jaar niet door.

De gemeenten gaan geen vergunningen afgeven voor publieke evenementen tot en met 5 mei, zelfs als de coronamaatregelen tegen die tijd versoepeld zijn. Dat hebben de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad maandaag afgesproken met demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Online Bevrijdingsfestival

De veertien Bevrijdingsfestivals bieden op 5 mei een gezamenlijk online programma aan van meer dan 200 optredens en activiteiten. Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn tijdens deze online editie als Ambassadeurs van de Vrijheid verbonden aan de festivals.

In aanloop naar 5 mei gaan de Ambassadeurs van de Vrijheid op zoek naar wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent. Davina Michelle heeft haar eigen volgers opgeroepen om met haar in gesprek te gaan over vrijheid. Zanger Tino Martin gaat samen met schrijver en journalist Natascha van Weezel naar Auschwitz om in gesprek te gaan over de Holocaust en rapper Jonna Fraser maakt een verhaal over afkomst: wat betekent zijn afkomst voor wie hij is? En hoe is dat voor anderen? Op de socialmediakanalen van de ambassadeurs en het Nationaal Comité 4 en 5 mei worden hun bevindingen in aanloop naar de Bevrijdingsfestivals gedeeld.

Volg het Vrijheidsvuur

Het Vrijheidsvuur wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei ontstoken in Wageningen. Het vuur komt ‘s middags aan bij de festivals en wordt in alle veertien festivalsteden tegelijkertijd ontstoken. Ook dit is online en op diverse televisiezenders te volgen.

Het 5 mei-concert vindt net als afgelopen jaar niet buiten plaats op de Amstel, maar binnen in Koninklijk Theater Carré. Het concert wordt live uitgezonden door de NOS op NPO 1.

Bereid een Vrijheidsmaaltijd

Ook de Vrijheidsmaaltijden gaan dit jaar in aangepaste vorm door. Door de coronamaatregelen wordt er net als afgelopen jaar een alternatief opgediend: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Chef-kok en schrijfster Yvette van Boven is gevraagd om het recept voor de Vrijheidsmaaltijdsoep van 2021 te maken. In aanloop naar Bevrijdingsdag deelt Yvette het recept, waardoor iedereen op 5 mei kan meekoken.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei hoopt dat de Vrijheidsmaaltijdsoep aan zoveel mogelijk tafels wordt opgediend en dat er op 5 mei ondanks de maatregelen toch getoost kan worden op de vrijheid.

Iedereen kan de festivals gratis bezoeken via een livestream op Bevrijdingsfestivals.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden