Mini-college over ‘de onzichtbare sluipmoordenaar fijnstof’

Foto: De Redactie

Maandagavond 14 december geven Ulrike Dusek (Associate Professor (UHD), Milieuwetenschappen aan de RUG) en Elin Kersten (kinderlongarts) een mini-college over fijnstof: de onzichtbare sluipmoordenaar in Forum Groningen.

Fijnstof in onze lucht

Fijnstof is overal om ons heen, zwevend in de lucht die wij inademen. Het wordt steeds duidelijker dat fijnstof schadelijk is voor de gezondheid. Het wordt daarom ook wel een onzichtbare sluipmoordenaar genoemd. Dit roept vragen op als “wat is fijnstof eigenlijk, en waardoor wordt het veroorzaakt? Wat doet het nu met ons lichaam en lopen we door fijnstof een groter risico om bijvoorbeeld corona te krijgen? Tot slot, wat kunnen we zelf doen om fijnstof in onze lucht te verminderen?”

Na de mini-colleges van Ulrike Dusek (Milieuwetenschappen, RUG) en dr. Elin Kersten (kinderlongarts, UMCG) is er een nagesprek met het publiek, onder leiding van Jetse Goris.

De avond is live bij te wonen in het Forum of via livestream te volgen. De aanvang is om 20.00 uur in de Rabo Studio, Forum Groningen aan de Nieuwe Markt 1 in Groningen.

Livestream

Geïnteresseerden die er niet bij kunnen zijn kunnen de livestream volgen of het programma later terugkijken op Platform F.

Vanaf 15 december kan men een fijnstofmeter lenen bij de Meet-o-theek in het Forum als je wilt weten hoeveel fijnstof bij jou in de lucht zit.

CurioUs

De lezing over fijnstof past in het programma van CurioUs, een nieuw initiatief van Science LinX, Forum Groningen en de Aletta Jacobs School of Public Health om burgerwetenschap te stimuleren. De eerste meetactie is gestart: ruim 1000 fijnstofmeters zijn gedistribueerd onder publiek in Friesland, Drenthe en Groningen.

Kijk voor meer informatie hierover op forum.nl/curious.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden