Tentoonstelling ‘STORT! 10.000 jaar Groningers en hun afval’ in Noordelijk Scheepvaartmuseum

Afval onder een ontwortelde boom.
Foto: Gea Schenk

In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is de tentoonstelling ‘STORT! 10.000 jaar Groningers en hun afval’ te bezoeken. Op de openingsdag, zaterdag 19 september, World Cleanup Day is de tentoonstelling gratis toegankelijk voor publiek.

In STORT!, een initiatief van geschiedenisdocent Nick Landman, zien bezoekers welke verhalen de bodemvondsten ons kunnen vertellen en hoe ons denken over vuilnis geleidelijk is veranderd.

STORT!

In en om de stad wordt al meer dan 10.000 jaar afval geproduceerd, begraven, weggegooid, verbrand, gedumpt en gestort. Je denkt er dan vanaf te zijn, maar niets is minder waar, het duikt altijd ergens onverwacht op. STORT! neemt je mee naar de wereld van afval van bijna 500 generaties terug, naar de middeleeuwse Groningse vuilnisstad, naar het vuilstort van 1600 en het stadsvuil uit de tijd van onze grootouders en hun (achter)kleinkinderen nu.

Bodemvondsten met een verhaal

Opgravingen in de slotgracht rondom het kasteel van Alva, bij het huidige Hereplein, legden gedumpt afval van 1577 tot 1600 bloot. Buiten de stad, in het Friescheveen, vond Nick Landman verschillende objecten tussen de boomwortels. Het natuurgebied bleek tussen 1910-1930 een oude stortplaats van stadsvuil te zijn geweest, om de dijk te beschermen tegen afkalving. Ook bij het Aduarderdiep en in Hoogkerk worden zelfs nu nog glazen potjes, parfumflesjes en antieke shampooflessen gevonden. In de expositie wordt een keuze uit het ‘gevonden’ afval door de eeuwen heen getoond.

Stille Krachten van Groningen Schoon Dankzij Mij

Nergens in ons land leveren zoveel bewoners een bijdrage aan een schone woon- en leefomgeving. Bijna 1.000 Stille Krachten ruimen in Groningen het lukraak door anderen weggegooide afval op. Voor hen is het de gewoonste zaak van de wereld. De een doet het af en toe in de eigen straat, de ander maakt hele wandelingen door de buurt en/of andere delen van de stad. Alle Stille Krachten mogen als dank voor hun werk gratis naar de tentoonstelling.

De tentoonstelling is een samenwerking tussen het Noordelijk Scheepvaartmuseum en Groningen Schoon Dankzij Mij.

Op de dag van de opening, zaterdag 19 september (World Cleanup Day), mag iedereen vanaf 12.30 uur tot 17.00 uur de tentoonstelling gratis bezoeken.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden