Noord Nederlands Toneel brengt ‘Oom Wanja, een verbluffend actuele theaterklassieker van Tsjechov

Oom Wanja.
Foto: NNT

De ‘verbluffend actuele’ voorstelling Oom Wanja van het Noord Nederlands Toneel (NNT) gaat zaterdag 3 oktober in première in de Stadsschouwburg in Groningen. Oom Wanja is een theaterklassieker van Anton Tsjechov.

Oom Wanja speelt zich af in een wereld in crisis, die sneller verandert dan de mensen kunnen bijbenen. De tekst is ruim honderd jaar oud en verbluffend actueel. In deze tijd waarin de klimaatveranderingen niet meer te ontkennen zijn en het huidige economische en sociale systeem onhoudbaar lijkt, lijken de personages in Oom Wanja angstaanjagend veel op ons. “Zullen degenen die na ons leven ook maar één goed woord voor ons over hebben?”

Oom Wanja theaterklassieker van Anton Tsjechov

Oom Wanja speelt zich af in een wereld in crisis, die sneller verandert dan de mensen kunnen bijbenen. Tsjechov staat bekend als schrijver van personages die bang zijn om te handelen, waardoor de wereld hen inhaalt. Nu wij anno 2020 op een punt staan dat we ons leven ingrijpend moeten veranderen, brengt regisseur Liliane Brakema deze klassieker op de planken.

Brakema: “Wanja zegt: ‘Wie niet echt leeft, moet met illusies leven. Dat is altijd nog beter dan niks.’ Dat is precies wat wij nu aan het doen zijn. Wij houden vast aan de illusies dat we zo door kunnen gaan, we proberen een voorstelling te maken die misschien niet eens in première kan gaan vanwege Corona. Maar we houden liever vast aan de illusie dat het nog kan. Ik vind het superspannend dat de omstandigheden elk moment kunnen veranderen. Elke avond zal een beleving zijn, omdat het gedaan wordt met wat er op dat moment mag en kan. Negen spelers, acht, zeven of maar één. We maken meerdere opties waarmee we kunnen toeren.”

Liliane Brakema

Oom Wanja is het langverwachte grote zaaldebuut van regisseur Liliane Brakema. Al met haar afstudeervoorstelling waren alle ogen op haar gericht. Het is de enige afstudeervoorstelling ooit die voor het Nederlands Theater Festival (TF) werd geselecteerd als één van de tien beste voorstellingen van dat seizoen. Zij ontving hiervoor de Andre Veltkampprijs van de Theaterschool in Amsterdam. Vanaf seizoen 2020-2021 sluit ze zich bij het Noord Nederlands Toneel aan als associated artist.

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel, gevestigd in Groningen, is één van de vier grote Nederlandse toneelgezelschappen. Het artistieke team, bouwt aan een interdisciplinair huis, waar de huidige tijd gevangen wordt met innovatief totaaltheater. Theater van nu in de taal van nu. Het Noord Nederlands Toneel schopt liefdevol tegen heilige huisjes en wil daarmee de dialoog in de samenleving beïnvloeden. ‘Theater is bij uitstek een medium om niet alleen een perspectief rationeel te begrijpen, maar om het ook invoelbaar te maken’, aldus het NNT.

Oom Wanja gaat op zaterdag 3 oktober in première in de Stadsschouwburg Groningen en toert tot en met 12 december door Nederland en Vlaanderen.

Voor meer informatie: www.nnt.nl/wanja.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden