Moi Forum! – Veur Mekoar: Dag van de Grunneger Toal online te volgen

Foto: De Redactie

Een nieuwe talkshow ‘Moi Forum! – Veur Mekoar is zaterdagavond te volgen via een livestream. Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) lanceert de talkshow in het Forum met als thema het gebruik van het Gronings in de huidige tijd en in de toekomst. De talkshow begint om 20.00 uur.

Marcel Nieuwenweg (bekend van RTV Noord) presenteert de talkshow en ontvangt ontvangt verschillende bekende Groninger gasten aan tafel. Tijdens de uitzending staat sidekick Jan Veldman, muzikant en theater(script)schrijver de presentator bij. Ook is er livemuziek van Wat Aans! en Westkantstad (Gert Sennema).

Normaal organiseert CGTC elk jaar op de eerste zaterdag Meertmoand Streektoalmoand de Dag van de Grunneger toal; een themadag met streektaalmuziek, taalactiviteiten, lezingen, cursussen en met een speciale Toalmaart. Omdat de Dag dit jaar op zaterdag 21 maart voor het eerst plaats zou gaan vinden in het Forum onderging het evenement een naamsverandering; Moi Forum! Dag van de Grunneger toal. Door de coronacrisis ging de Dag van de Grunneger taol niet door.

Tafelgasten

Tafelgasten zijn Koos Wiersma, burgemeester van Appingedam,Rick Baptist van rapformatie Wat Aans!, schrijfster Fieke Gosselaar, acteur Roger Goudsmit, Daniël Wolgen en hoogleraar Goffe Jensma van de Rijksuniversiteit Groningen

Zangeres Marlene Bakker vertelt over het Gronings als inspiratie voor haar muziek en zingt een nummer uit haar huidige theatertour RAIF. geeft uitleg over het Gronings als onderdeel van de taalwetenschap en over de digitale multimediale taaldatabase voor het Gronings: WoordWaark. Olaf Vos, muzikant en streektaalconsulent onderwijs voor CGTC, is bezig met het ontwikkelen van Groningstalig onderwijsmateriaal voor VO en het basisonderwijs. Tijdens Moi Forum! – Veur Mekoar vertelt hij hier meer over en komt hij met een speciale Veur Mekoar rap.

Organisatie

Moi Forum! – Veur Mekoar is ontwikkeld door Centrum Groninger Taal & Cultuur (CGTC) in samenwerking met Forum Groningen en Stichting t Grunneger Bouk. Het initiatief wordt ondersteund door een financiële bijdrage van de Provincie Groningen.

De talkshow begint om 20.00 uur. Kijk hier voor meer informatie en de livestream.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden