Panorama Mesdag tijdelijk naar Groningen

CONSPIRACYSINC-1
Foto: Frank van Beek

De digitale variant van “Panorama Mesdag”, Moving Mesdag is vanaf vandaag, vrijdag 18 tot en met zondag 27 december te zien op het Waagplein in Groningen.

Veertien gebogen beeldschermen vormen samen een digitaal panorama, waarin de bezoeker in het midden staand het Scheveningen van 1880 in vier jaargetijden aan zich voorbij ziet trekken.

Mesdagjaar

Schilder Hendrik Willem Mesdag werd wereldberoemd met ‘Panorama Mesdag’. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de in Groningen geboren schilder overleed. Daarom is 2015 uitgeroepen tot Mesdagjaar.

Exposities, wandelingen en busritten

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum besteedt aandacht aan de schilder met de expositie ‘Het Groningen van Mesdag en Israëls’. De tentoonstelling toont werken van H.W. Mesdag en schenkt aandacht aan zijn band met de stad Groningen.

In de Fraeylemaborg in Slochteren staan de vrouw van Mesdag, Sientje, en haar neef centraal, beide zeer succesvol schilders.

In het Stadhuis hangen een aantal werken van Mesdag uit privécollecties. Eén van die werken is al ruim vijftig jaar niet in het openbaar getoond.

De exposities zijn los te bezoeken maar een combinatie is ook mogelijk.

Op 19, 20 en 27 december is er een speciale Mesdag bustocht met een oldtimer bus die de exposities in het Noordelijk Scheepvaartmuseum en de Fraeylemaborg aandoet.

Op 19 tot en met 24 december en 27 december is het mogelijk de Mesdagwandelroute te lopen. Anderhalf uur lang voert de wandeling langs de plaatsen die belangrijk zijn geweest in het leven van de kunstenaar.

Voor meer informatie: www.deverhalenvangroningen.nl/mesdag

De openingstijden per dag zijn te vinden op toerisme.groningen.nl.

NB. Eerste Kerstdag is Moving Mesdag gesloten.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden