Noord Nederlands Toneel twee keer genomineerd voor beste voorstelling van seizoen

Foto: © Reyer Boxem

Zowel De Poolse Bruid als Dear Winnie van het Noord Nederlands Toneel zijn door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd voor de Officiële Juryselectie. Een selectie van tien voorstellingen komen in aanmerking komen voor de prijs voor de beste voorstelling van het afgelopen seizoen. De Nederlandse Toneeljury reikt ieder jaar prijzen uit aan de meest indrukwekkende podiumprestaties van het afgelopen seizoen.

De “adembenemend minimale” voorstelling De Poolse Bruid speelde vier weken in een historische boerderij in Noord Groningen en was iedere avond uitverkocht. De “kolkende theaterhappening” Dear Winnie, toerde in Nederland en België en maakte veel en diverse reactie los.

Dear Winnie, – Noord Nederlands Toneel + KVS Brussel

De voorstelling gaat niet alleen over Winnie Madikizela-Mandela die, ondanks vernedering, misbruik, racisme, misstappen en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten. Dear Winnie, vertelt over het leven van strijdbare, zwarte vrouwen in onze tijd. Vanuit het perspectief van de (zwarte) vrouw zelf, een perspectief dat weinig gehoord wordt.

“In een energieke mix van theater en dans zetten de performers elk hun eigen narratief neer en doen daar geen enkele concessie in. Dear Winnie, is een voorstelling die geen vragen inlost, maar woede ventileert en vuur aanwakkert. De performance is vervreemdend, ongemakkelijk, overweldigend en van groot belang.” (juryrapport De Nederlandse Toneeljury 2019/2020)

De Poolse Bruid – Noord Nederlands Toneel + Tg ECHO

In 1998 verscheen de film De Poolse Bruid. De film is inmiddels Cultureel Erfgoed, won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film.

“Het voortdurende spel in afstand en nabijheid komt niet alleen tot uiting in het kleurrijke spel van Lotte Dunselman en Paul van der Laan, maar ook in de toneelbewerking van Jibbe Willems. De Poolse Bruid is een aangrijpend portret van twee mensen die onderzoeken tot hoeveel liefde ze nog in staat zijn.” (juryrapport De Nederlandse Toneeljury 2019/2020)

De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Zijn prachtige tekst is genomineerd voor de Toneelschrijfprijs 2020.

Speciale editie De Poolse Bruid

De Poolse Bruid speelt vrijdag 14 en zaterdag 15, dinsdag 18 tot en met zaterdag 22 en dinsdag 25 tot en met zaterdag 29 augustus om 20.30 uur een speciale editie in de kleine zaal van De Oosterpoort. In juni 2021 speelt De Poolse Bruid opnieuw in de schuur van boerderij De Haver in Onderdendam. Voor meer informatie: nnt.nl/poolsebruid

Dear Winnie, te zien op TF Nederland + Vlaanderen

Dear Winnie, is dubbel in de prijzen gevallen: zowel door de Nederlandse als Vlaamse jury selecteerden de voorstelling als één van de beste van het seizoen. In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Brussel) speelt Dear Winnie, op 10 en 11 september. De ticketverkoop start op 6 augustus. In de Stadsschouwburg Amsterdam is Dear Winnie, op 7 september nog één keer te zien. Voor meer informatie: nnt.nl/winnie

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel, gevestigd in Groningen, is een van de vier grote Nederlandse toneelgezelschappen. Het artistieke team, bouwt aan een interdisciplinair huis, waar de huidige tijd gevangen wordt met innovatief totaaltheater. Theater van nu in de taal van nu. Naast een landelijke functie met reizende voorstellingen langs theaters in het land heeft het NNT ook de functie van stadsgezelschap in Groningen en is het huisgezelschap van de Stadsschouwburg Groningen.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden