Feiten leren of kennis opzoeken?

Foto: CC BY-SA 3.0 / Wikipedia Commons/ Onderwijsgek

Maandag 7 december vindt het debat: “Het basisonderwijs op de schop” plaats in het Groninger Forum.

De vraag die centraal staat tijdens het debat is: ‘Wat moeten kinderen leren willen ze goed voorbereid zijn op de toekomst?’

Dat is in het kort de vraag waarover de commissie-Schnabel (Platform 2032) zich de afgelopen maanden boog.

Rol van basisschool
Iedere (basis-)school breekt zich het hoofd over zijn kwalificerende rol (wat moeten leerlingen leren), zijn socialiserende rol (hoe worden leerlingen sociale medeburgers) en wat ze kunnen doen aan de persoonlijkheidsvorming van kinderen.

Taal en rekenen blijven in de gepresenteerde hoofdlijnen van de commissie natuurlijk heel belangrijk. Maar – en dat is wel nieuw – er lijkt meer ruimte te moeten komen voor het vak Engels.

Waar gaat de discussie over?
En morele vorming of de vorming tot een burger die zich redt in multireligieus Nederland houdt de gemoederen ook bezig. En wat te denken van de discussie of leerlingen nog feiten moeten leren of vooral handig worden in het gebruik van Wikipedia? Hoe gaat dit verder? We discussiëren er over met experts en betrokkenen.

Het Groninger Forum  verwacht Theo Douma, (voorzitter van de Groningse onderwijskoepel  O2G2), Peter Bootsma (voorzitter van de KOC, de Katholieke Onderwijs Centrale), Peta de Vries (dean van de PABO van de Hanzehogeschool Groningen), Anneke van Bergen (directeur van de stadse basisschool De Heerdstee) een basisschooldirecteur en een docent.

Het debat begint om 20.00 uur.
Locatie: Groninger Forum Film + Debat, Hereplein 73, Groningen

Kaartverkoop: Kaarten zijn online en aan de kassa van het Hereplein te koop.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen