Lezing beeldende kunst door Maurice Bogaert bij VRIJDAG

Foto: Maurice Bogaert

Beeldend kunstenaar Maurice Bogaert geeft donderdag 10 december een lezing bij VRIJDAG in Groningen.

Het is de derde lezing in de toegankelijke lezingenserie ‘Van heinde en verre’. Centraal thema in de lezingenreeks is hoe het verblijf in andere landen het werk beïnvloedt, motieven, goede en minder goede ervaringen.

Michael Bogaert
Bogaert (1975) woont en werkt momenteel in St. Petersburg, Rusland. Daarvoor woonde en werkte hij in Turkije, China, Kroatië en Zwitserland.

Bogaert werkt sinds een aantal jaren aan een serie ruimtelijke werken. Deze gaan over de relatie tussen film en architectuur. Hij wil daarin filmmontage en camerabeweging omzetten in een fysieke ruimtelijke ervaring voor de kijker.

Soms zijn deze werken extreem grote installaties waar je als kijker doorheen dwaalt. Op andere momenten maakt hij juist oneindig kleine schaalmodellen en maquettes. Startpunt hierbij is zijn vraag: ‘Zou het mogelijk zijn om een remake van een film te maken waarin we in één continue shot, zonder montage, de hele film kunnen opnemen?’

Bogaert (1975) studeerde aan de Academie Beeldende Kunsten in Maastricht en het Piet Zwart Instituut Rotterdam, hij woont in Amsterdam. Hij is ook docent Kunstgeschiedenis aan de Theaterschool in Amsterdam naast zijn kunstenaarschap.

Van heinde en verre
Er is altijd al veel gereisd door kunstenaars. Zo woonde en werkte Jan van Eijck (1390-1441) in Brugge, maar verbleef ook in Portugal en Spanje. Piet Mondriaan (1872-1949) reisde via Amsterdam en Parijs naar New York.

Er zijn vele redenen, en tegenwoordig ook meer mogelijkheden, om de (artistieke) horizon te verbreden. Zeker nu reizen relatief goedkoop is, maken de vele mondiale biënnales, kunstbeurzen en artistresidenties het reizen haast noodzakelijk.

Ook het internet draagt bij aan de internationalisering van de kunst: the global village. Redenen genoeg voor VRIJDAG om een viertal succesvolle Nederlandse kunstenaars uit te nodigen om hier elk vanuit hun eigen perspectief over te vertellen. Eerder spraken Joost Conijn en Charlotte Schleiffert.

Reserveren
De lezing is bij VRIJDAG aan de Walstraat 34 in Groningen.
De aanvang: om 20.00 uur. De entree is € 7,50 / € 5,- voor studenten.

Reserveren is aanbevolen. Mail naar [email protected] of bel 050-3051400.

Voor meer informatie vind je op www.bijvrijdag.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden