Vijftig jaar na de lancering van de eerste videoclip, 'Bohemian Rhapsody van Queen', opent Forum Groningen zaterdag 14 december een tentoonstelling die de geschiedenis en artistieke kracht van dit medium viert.
The World of Music Video neemt je mee op reis langs inspirerende en grensverleggende videoclips van over de hele wereld. Met iconische klassiekers als Queens Bohemian Rhapsody en Michael Jacksons Thriller tot aan moderne meesterwerken als Bad Guy van Billie Eilish en APESHIT van The Carters.
Visuele kunstwerken
Regisseurs, muzikanten, choreografen en kunstenaars gebruiken muziekvideo's al 50 jaar. Het zijn visuele kunstwerken die een verhaal vertellen, de tijdsgeest vangen, discussies aanjagen, het modebeeld bepalen én de hele wereld laten dansen.
De expositie The World of Music Video toont muziekvideo’s uit 25 landen en geeft daarbij achtergrondinformatie. Naast Europese en Amerikaanse producties zijn er werken uit India, Japan, Zuid-Afrika en Zuid-Korea te zien. De route voert langs vijf kunstdisciplines die het fundament van de muziekvideo vormen: film, fotografie, dans, mode en beeldende kunst.
Met het nummer Bohemian Rhapsody (1975) schreef Queen geschiedenis en de bijbehorende videoclip deed dat ook. De Engelse rockband introduceerde hiermee de ‘de video bij de hit’ als promotiemateriaal. Hoewel bands als The Beatles, The Rolling Stones en Queen zelf eerder korte films voor hun singles hadden gemaakt, was dit zelden meer dan een opname van een liveoptreden. Bohemian Rhapsody ging verder en maakte bij het nummer passende artistieke beelden.
Een muziekvideo kan de doorbraak voor een artiest, regisseur, ontwerper of kunstenaar betekenen, ongeacht waar je vandaan komt. Nog voordat horrorfilm De Lift in de Nederlandse bioscopen draaide, werd Dick Maas’ video bij het nummer Twilight Zone (1982) van Golden Earring veelvuldig op de Amerikaanse zender MTV gedraaid. Ook de Nederlandse modeontwerper Duran Lantink kwam internationaal in de belangstelling te staan door de ‘vagina-broek’ die hij maakte voor de clip bij PYNK (2018) van Janelle Monáe. Deze video's en nog drie andere clips die een link met Nederland hebben, waaronder Enjoy the Silence (1990) van Depeche Mode van fotograaf Anton Corbijn, zijn in de expositie te zien.
De tentoonstelling is van zaterdag 14 december 2024 tot en met zondag 18 mei 2025 in Groningen te zien.