Aantal zonnepanelen blijft groeien

Foto: Gemeente Groningen

Het aantal zonnepanelen in de stad Groningen is het afgelopen jaar fors gegroeid.

In april van dit jaar lagen er 33.193 zonnepanelen in Groningen. Vorig jaar waren dat er nog 22.307. Dit betekent een groei van bijna 11.000 panelen in een jaar tijd, meldt de gemeente Groningen.

Daarmee is de groei nog groter dan tussen 2013 en 2014 toen er een toename was van 10.213 panelen.

Gemiddeld worden er elke dag dertig panelen in Groningen geïnstalleerd.Vooral particulieren kiezen voor zonnepanelen.

Particuliere markt
De groei is vooral te zien in de particuliere markt. Door stimuleringsmaatregelen van het Rijk is de verwachting dat zonnepanelen op bedrijfs- en publieke gebouwen een forse inhaalslag gaan maken.

Wethouder duurzaamheid Mattias Gijsbertsen is blij met de stevige groei: ‘We hebben het hard nodig om onze energie van het dak te halen. Daar liggen zo veel kansen. Mooi dat particulieren die weg al weten te vinden. Het is nu aan bedrijven en instellingen om de slag te maken. Ik hoop dat we volgende jaar ook daar groei zien.’

100.000 panelen
Om energieneutraal in 2035 te zijn, heeft de gemeente als tussendoelstelling gesteld dat in 2018 in Groningen (ten minste) 100.000 panelen geïnstalleerd moeten zijn.

Met de oplevering in 2016 van de zonneparken ‘Hoogkerk’ met circa 8.000 panelen en ‘Woldjerspoor’ met circa 47.000 panelen, is deze doelstelling zeer goed haalbaar.

Investeren in groei  
De gemeente Groningen inventariseert ieder jaar de groei van het aantal zonnepanelen in de stad door deze te tellen van de meest recente luchtfoto’s vanaf 2011.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen