Zonnepanelen ook beschikbaar voor huurders met gedeeld dak

Foto: De Redactie

Huurders van Nijestee met een gedeeld dak, zoals bewoners van een (portiek)flat, kunnen nu ook zonnepanelen laten plaatsen. Eerder was dit alleen mogelijk voor bewoners van rijtjeshuizen.

Woningcorporatie Nijestee werkt daarin samen met energiecoöperatie Grunneger Power. Het plaatsen van zonnepanelen gebeurt alleen op verzoek en met instemming van bewoners.

Huren met Zon

Via het project ‘Huren met Zon’ konden de afgelopen vier jaar huurders van rijtjeshuizen bij Nijestee al zonnepanelen aanvragen. Inmiddels zijn op deze manier al meer dan driehonderd Groningse daken voorzien van panelen.

Met de afspraken die Nijestee en Grunneger Power nu hebben gemaakt, is het ook mogelijk voor bewoners van zogeheten ‘gestapelde bouw’ om op deze wijze te verduurzamen.

Samen met buren eigen zonnestroom opwekken

Sjoukje Veenema, hoofd Bouwen bij Nijestee: “We vinden het bij Nijestee belangrijk dat zoveel mogelijk huurders kunnen profiteren van voordelige en duurzame stroom. We zijn daarom blij dat we dat met deze overeenkomst ook voor bewoners van gestapelde bouw mogelijkheid maken.”

Ook projectleider Joep Broekhuis van Grunneger Power is blij: “Bij Grunneger Power vinden wij dat verduurzaming voor iedereen mogelijk moet zijn. Echter voelen huurders zich vaak buitengesloten, omdat zij immers zelf geen grote investeringen in hun huis doen. Nijestee trekt zich dit aan en door mee te doen met ‘Huren met Zon’ zorgen zij ervoor dat meer Groningers kunnen profiteren van zonnepanelen. Hiermee wordt het mogelijk voor iedereen om bij te dragen aan een mooiere Stad!”

Interessepeiling

Als een bewoner zonnepanelen aanvraagt, wordt er een technische scan gedaan om te kijken of het dak geschikt is. Indien dit het geval is, houdt Grunneger Power een interessepeiling bij alle bewoners van het complex. Wanneer de meerderheid van de bewoners akkoord gaat, worden de zonnepanelen geplaatst. De opgewekte stroom wordt eerlijk verdeeld over alle bewoners.

Net als bij de individuele zonnepanelen op eengezinswoningen, betaalt Nijestee de installatie van de zonnepanelen. Dit wordt verrekend met een huurverhoging die ongeveer vijftig procent van de opbrengst is.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden