Zonnepark Woldjerspoor officieel in gebruik genomen

Opening Zonnepark Woldjerspoor
Foto: © Erik Brand

Donderdag 21 september is het Zonnepark Woldjerspoor aan de Duinkerkenstraat officieel in gebruik genomen. Zonnepark Woldjerspoor produceert jaarlijks 12 megawatt, genoeg energie voor ongeveer 3.500 huishoudens.

Met 43.000 zonnepanelen is dit voor Nederland het eerste zonnepark van deze omvang dat op een voormalige vuilstort werd aangebracht. Met de realisatie van dit nieuwe zonnepark leveren nu meer dan 100.000 zonnepanelen in de gemeente Groningen zonne-energie op.

Het nieuwe zonnepark kwam er op initiatief van Afvalbeheer Regio Centraal Groningen (ARCG), Provincie Groningen en Groenleven en transformeert een lastig in te zetten locatie tot een onuitputtelijke bron van duurzame energie.

Het park werd op 21 september in gebruik genomen, in aanwezigheid van gedeputeerde Nienke Homan, wethouder Joost van Keulen namens alle ARCG-gemeenten (Bedum, Groningen, Grootegast, Haren, Leek, Marum, Ten Boer, Zuidhorn), Hans van den Brug van Groenleven en wethouder Mattias Gijsbertsen namens de gemeente Groningen.

Kennis delen

De initiatiefnemers willen de kennis die ze opdeden voor en tijdens de bouw van dit zonnepark delen. Het bouwen van een zonnepark op een voormalige vuilstort vraagt om tal van oplossingen die op andere locaties niet aan de orde zijn.

Vuilverwerkingsbedrijf Noord-Groningen in Usquert gaat gebruik maken van deze mogelijkheid bij het realiseren van een nieuw zonnepark. Zo kunnen ook op andere locaties vuilstorten op een duurzame manier gebruikt worden.

Gronings Bod

Met de realisatie van Zonnepark Woldjerspoor wekken binnen de gemeente Groningen nu meer dan 100.000 zonnepanelen energie op. Deze mijlpaal past in het Gronings Bod dat stad en provincie de rest van Nederland doen: het aanbod om ook na het aardgastijdperk een belangrijk deel van de in ons land benodigde energie te blijven leveren. Met de realisatie van het nieuwe Zonnepark is ook in dat streven weer een stap gezet.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden