Groningse ambitie voor zonne-energie meer dan verdrievoudigd

Foto: Publiek Domein

De gemeente Groningen wil dat zonne-energie een nog belangrijker rol gaat spelen in Groningen. Het doel is om vóór 2035 500 megawatt (MW) aan zonnepanelen te realiseren. Eerder werd gesproken over een geïnstalleerd vermogen van 150 MW (megawatt)

De helft daarvan zal op Groningse daken komen te liggen, de andere helft in nog aan te leggen zonneparken, meldt de gemeente.

Het nieuwe zonnestrategie met bijbehorend actieprogramma is deze week vastgesteld. Volgens dat programma wordt in 2035 meer dan 40% van het lokale elektriciteitsverbruik door zonne-energie opgewekt. Dat komt dan neer op 1,7 miljoen zonnepanelen.

Wethouder Mattias Gijsbertsen: “Dat doel is ambitieus, maar niet onrealistisch. We liggen mooi op schema wat betreft zonne-energie. Voor 2018 mikten we al op 100.000 zonnepanelen en dat aantal lijken we ruimschoots te halen.’

Bedrijven en scholen actief helpen

Om de doelstelling te halen gaat de gemeente bedrijven en scholen actief helpen om zonnedaken te realiseren. Ook wordt onderzocht of een aantrekkelijke lening kan worden opgezet waarmee bedrijven en particulieren gemakkelijker zonnepanelen kunnen aanschaffen.

Gijsbertsen: “De gemeente neemt de komende jaren zelf het voortouw door zonnepanelen op de daken van de gemeentelijke gebouwen te plaatsen en door mee te werken aan de ontwikkeling van zonneparken.”

Samenwerking

Op het gebied van energie werkt de gemeente Groningen nauw samen met de regio. Met een breed team van interne en externe deskundigen is afgelopen jaar een realistisch scenario opgesteld voor de energietransitie in deze regio. Het nieuwe streefvermogen van 500 MW in 2035 komt voort uit dit scenario.

Groningen energieneutraal

Het jaartal 2035 komt niet uit de lucht vallen. Onder de noemer ‘Groningen Geeft Energie’ heeft de stad zich enkele jaren geleden verbonden aan de ambitie om al in 2035 energieneutraal te zijn.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden