Gezamenlijke zonnedak Alfa Postcoderoos feestelijk geopend

Foto: Communicatie Grunneger Power

Maandag 10 oktober werd op de Dag van de Duurzaamheid de Alfa Postcoderoos: het gezamenlijke zonnedak voor de buurt, op het dak van het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan geopend door wethouder Mattias Gijsbertsen.

Het zonnedak bestaat uit 350 panelen en is een initiatief van de buurt, lokale energiecoöperatie Grunneger Power en het Alfa-college.

Aan de Alfa Postcoderoos doen 47 buurtbewoners mee. Zij zijn daardoor eigenaar van één of meerdere zonnepanelen op het dak.

De wethouder opende het dak door de zonnepanelen symbolisch aan te sluiten op het elektriciteitsnet met een stekker.

Georganiseerde burger

‘De Gemeente Groningen heeft de doelstelling om in 2035 energieneutraal te zijn. Wij willen ondersteunen, maar een project staat of valt met het feit dat mensen zelf aan de slag willen. Daar is de Alfa Postcoderoos een prachtig voorbeeld van.’

Steven Volkers (Grunneger Power) beaamt dat: ‘de Alfa Postcoderoos toont aan dat wij ons als burgers breder organiseren en daardoor invloed krijgen. Naast de overheid en de markt ontstaat er een nieuw speelveld: de georganiseerde burger. En die is niet langer consument, maar voelt zich verantwoordelijk en wordt daarom ook producent van energie.’

Het Alfa-college stelt haar dak kosteloos ter beschikking voor het buurtproject.

‘We zijn een rolmodel voor studenten in een wereld waar nu nog fossiele brandstoffen gebruikt worden. Door ons dak beschikbaar te stellen, willen we onze studenten laten zien dat het ook anders kan’, aldus Wim Moes.

Alfa Postcoderoos

De 47 deelnemers van de Alfa Postcoderoos wonen in het postcodegebied 9711 (Binnenstad), 9718 (Schilderswijk), 9724 (Oosterpoortbuurt), 9725 (Rivierenbuurt), 9726 (Zeeheldenbuurt), 9727 (Stadspark) en 9743 (Vinkhuizen). Dit is de zogeheten postcoderoos, waarbinnen bewoners kunnen participeren in het project.

Deelname resulteert in een jaarlijkse besparing op de elektriciteitsrekening. Dankzij de Postcoderoosregeling betaalt men geen energiebelasting over de opgewekte stroom.

Informatieavonden

Het dak van het Alfa-college biedt ruimte aan 1.000 zonnepanelen. Het bestaande zonnedak wordt daarom uitgebreid.

Grunneger Power organiseert twee gelijke informatieavonden voor buurtbewoners. Deze vinden plaats op respectievelijk dinsdagavond 25 oktober en woensdagavond 2 november, om 19:30 uur, bij het Alfa-college aan de Admiraal de Ruyterlaan.

Aanmelden voor een bijeenkomst kan door te mailen naar: [email protected].

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden