Aanleg zonnepanelen bij zeven zuiveringsinstallaties Noorderzijlvest

Herman Beerda en Tjitse Mollema leggen eerste zonnepaneel Waterschap Noorderzijlvest.
Herman Beerda en Tjitse Mollema leggen eerste zonnepaneel Waterschap Noorderzijlvest.
Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Op het terrein van de rioolwaterzuivering Eelde is maandagochtend de eerste zonnepaneel geplaatst voor de aanleg van een kleinschalig zonnepark.

De locatie in Eelde is één van de zeven rioolwaterzuiveringsinstallaties van waterschap Noorderzijlvest waar een kleinschalig zonnepark wordt aangelegd. Er komen in totaal ongeveer 4.000 zonnepanelen op de terreinen van de zuiveringsinstallaties in Eelde, Feerwerd, Onderdendam, Wehe den Hoorn, Leek, Winsum en Delfzijl met 1,7 MWp aan vermogen.

Ze kunnen ongeveer 1.500.000 kWh per jaar opwekken. Als op termijn ook de zonnepanelen bij de nieuwe RWZI Westerkwartier zijn geplaatst, wordt volgens het waterschap ongeveer 12 procent van de energie die het waterschap gebruikt, geleverd via de zonnepanelen.

Waterschap Noorderzijlvest wil energieneutraal zijn in 2025. Het waterschap probeert waar mogelijk minder energie te gebruiken, maar produceert zelf ook duurzame energie. Onder andere door het vergisten van zuiveringsslib tot biogas en door het opwekken van stroom via zonnepanelen.

In het Westerkwartier komt op termijn een nieuwe zuiveringsinstallatie op de locatie Gaarkeuken. Deze gaat dan de huidige installaties in Marum, Zuidhorn en Gaarkeuken vervangen. Tijdens de nieuwbouw van deze installatie, worden ook hier zonnepanelen geplaatst.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen