Lezing in Infoversum over megatelescoop: ALMA kijkt verder dan ooit

Foto: CC BY-SA 3.0 / Wikipedia Commons/ Wutsje

Joost Adema geeft donderdag 28 mei een lezing over “ALMA kijkt verder dan ooit”, een megatelescoop. Het publiek wordt meegenomen naar de ‘coole’ uithoeken van ons heelal.

Het Blaauw Sterrenwacht organiseert samen met Infoversum donderdag 28 mei deze tweede lezing van de nieuwe maandelijkse serie sterrenkunde lezingen.

Gastspreker van de lezing, Joost Adema, werkt met zijn Groningse onderzoeksgroep al jaren mee aan het ALMA-project.

ALMA: Hoe het onzichtbare zichtbaar wordt
Het publiek wordt meegenomen naar het zogenaamde ‘koele heelal’, waar ook onze planeet deel van uitmaakt. Dankzij de 66 radio-schotels van ALMA in de Chileense Atacamawoestijn kan men ‘kortgolvige’ radiostraling uit het koele heelal opvangen, die tot voor kort niet waarneembaar was.

Kapteyn Instituut van de RUG
Adema is verbonden aan het Kapteyn Instituut van de RUG en samen met NOVA de Band 5 ontwierp hij een van de belangrijkste detectoren van de ALMA telescoop. Op dit moment arriveren de eerste Band 5 ontvangers voor ALMA in Chili. Eind dit jaar beginnen de eerste waarnemingen met de nieuwe Groningse instrumenten.

Terug naar de bron
ALMA vangt kortgolvige straling op en visualiseert deze, die afkomstig is van de állervroegste sterrenstelsels in het heelal, maar ook van uitgestrekte koele wolken. Deze wolken gaan over één van de grootste geheimen die het heelal heeft: “De bron van al het leven”. Adema voert het publiek maar liefst twaalf miljard lichtjaar terug het koele heelal in met beelden van ALMA.

Locatie: Infoversum Groningen
Aanvang: 20.00 uur.

Tickets zijn te verkrijgen via www.infoversum.nl   of aan de kassa.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden