Verhoging Parkeertarief op straat

Foto: De Redactie

Het college van B&W van de gemeente Groningen wil de tarieven voor parkeren op straat verhogen. Door de verhoging van de parkeertarieven wil de gemeente het gebruik van parkeergarages stimuleren.

Bezoekers van de binnenstad, Binnenstad-Oost en de Hortusbuurt gaan vanaf 1 oktober aanstaande 4 euro per uur betalen. In de overige wijken waar betaald parkeren geldt, wordt het tarief 2,40 euro.

Vanaf 1 januari 2020 gaat ook het tarief in de Badstratenbuurt en het parkeergebied rondom de Westerhaven naar 4 euro.

Prettiger leefklimaat

Volgens wethouder Philip Broeksma draagt het terugdringen van het aantal auto’s op straat bij aan een prettiger leefklimaat in de wijken en dorpen.

De verwachting is dat de parkeerdruk in bijvoorbeeld de Hortus- en Badstratenbuurt afneemt. Hierdoor ontstaat meer ruimte voor de bewoners.

Parkeren voor bewoners

Het college wil bewoners zoveel mogelijk ontzien in de verhoging van de kosten van hun vergunning. Toch is een stijging van de kosten voor de bewonersvergunning onvermijdelijk.

Bewoners van de Binnenstad-diepenring gaan 15 euro (exclusief indexatie) per jaar meer betalen en in de andere parkeergebieden 5 euro (exclusief indexatie) per jaar. Deze verhoging wordt vanaf 2020 de komende vier jaren doorgevoerd.

‘Nieuw parkeer- en parkeerbelastingverordering’

Door het voorstel dat het college naar de raad stuurt, ligt er na het besluit van de gemeenteraad een nieuwe parkeer- en parkeerbelastingverordering inclusief zogenaamde nadere regels voor de nieuwe gemeente Groningen.

Zo geldt in de hele gemeente een boetebedrag van 62,70 euro. Ook worden de Zeeheldenbuurt en Schildersbuurt opgeknipt in twee gebieden, zodat daar verschillende tarieven en tijden mogelijk worden gemaakt. Voor de bewoners van die parkeergebieden verandert er niets, behalve dat in een aantal gevallen het aantal bezoekersuren wordt uitgebreid.

In Haren blijft het parkeerbeleid vooralsnog hetzelfde. Hierover wordt later dit jaar verder gesproken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen