Vijf raadscommissies deze week

Foto: De Redactie

Deze week staan vijf raadscommissievergaderingen van de Groningse gemeenteraad gepland. Normaal zijn er maximaal 3 raadscommissievergaderingen, allemaal op de woensdag, de raadsdag in Groningen.

De vijf raadscommissies deze week komen door het grote aantal raadsvoorstellen en collegebrieven dat de Groningse raadsleden willen bespreken. Besluiten worden genomen in de raadsvergadering op woensdag 29 mei, waar alle raadsleden bij aanwezig zijn.

Sporthallen

De eerste commissie Onderwijs en Welzijn vergaderde dinsdagavond 7 mei over een onderzoek naar verschillende manieren om de huishoudelijke hulp in Groningen te organiseren. De raad had zelf om dit onderzoek gevraagd.

Daarnaast ging het over de bezetting van de sportaccommodaties en het klanttevredenheidsonderzoek over de sporthallen. Ook kwam op verzoek van de VVD de situatie van zorgboerderij De Mikkelhorst in Haren aan de orde. De Mikkelhorst verkeert in zwaar weer en stuurde een brandbrief naar de gemeenteraad.

Biodiversiteit

Vandaag op woensdag vergadert de commissies Beheer en Verkeer om 13.00 uur onder meer over het Meerjarenprogramma Leefkwaliteit van het nieuwe college van B&W. Het gaat dan over klimaatadapatie en biodiversiteit en een gezond gebruik van de openbare ruimte.

Ook het onderhoud van de openbare ruimte in de gemeente komt aan de orde. Via de zogeheten BORG-score wordt bekeken of de gemeente zo schoon is als de bedoeling is. De meeste wijken voldoen aan de vastgestelde kwaliteitsnorm. Het centrum van Groningen scoort daarentegen veel slechter.

Verder gaat het over de maatregelen die de gemeente wil nemen rond de essentaksterfte. De es is de meest voorkomende boomsoort in Groningen en meer dan helft van deze bomen is aangetast door de ziekte.

Verkeerscirculatieplan

’s Middags om 16.30 uur vergadert de commissie over het Meerjarenprogramma Verkeer en Vervoer van het college. Daarin gaat het bijvoorbeeld over de studie naar een verkeerscirculatieplan en het gelijktrekken van het parkeerbeleid van de drie oude gemeenten Groningen, Haren en Ten Boer. Daarnaast staat de stand van zaken van de projecten van het herinrichtingsprogramma voor de Groningse binnenstad ‘Ruimte voor jou’ op de agenda.

De raadsleden van de commissie Ruimte en Wonen bespreken ’s avonds onder meer de aanpak van de Noorderhaven en het Meerjarenprogramma ‘Wonen 2019-2022’. Het college wil de Noorderhaven behouden als (dynamische) haven voor varende woonschepen en de haven beter bereikbaar en toegankelijk maken. Verwaarloosde schepen moeten weg of worden geweerd. Verder worden schepen gestimuleerd zo nu en dan de haven te verlaten om plaats te maken voor andere schepen.

Het Meerjarenprogramma ‘Wonen 2019-2022’ is het antwoord van het college op de toenemende druk op de koopwoningmarkt en de huursector. Andere onderwerpen van deze commissie zijn het Suikerfabriekterrein en Meerstad.

Laaggeletterdheid

De raadscommissie Werk en Inkomen vergadert donderdag 9 mei vanaf 20.00 uur. Dan gaat het onder meer over het Meerjarenprogramma Ruimtelijke Economie 2019-2022 met de plannen om het vestigingsklimaat van Groningen aantrekkelijk te houden en te versterken. Verder het plan van het college opnieuw te investeren in verbetering van scholing van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Belangrijk speerpunt daarbij is het verminderen van de laaggeletterdheid.

Kijk voor meer informatie of het live volgen van de vergaderingen op groningen.raadsinformatie.nl.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen