Digitaal en interactief prentenboek helpt allerjongste patiënten bij pijnlijke verbandwisselingen

Foto: Martini Ziekenhuis

Sint en zijn pieten kwamen donderdag op bezoek bij het brandwondencentrum in het Martini Ziekenhuis en namen een speciaal cadeautje mee: een digitaal en interactief prentenboek. Het prentenboek is speciaal gemaakt voor de allerjongste patiënten die opgenomen zijn in het brandwondencentrum.

Voorbereiden en verwerken

Het digitale en interactieve prentenboek is bestemd voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar bij wie verbandwisselingen nodig zijn. Dat is een noodzakelijke, maar pijnlijke behandeling. In het boek heeft zuster Zizo de taak om een nieuw verband bij dieren om te doen. De lezer mag zuster Zizo daarbij helpen. Het boek helpt bij de voorbereiding op de verbandwissel, maar ook achteraf bij de verwerking van de nare gebeurtenis.

Jan-Kees Zuiker, pedagoog bij het Brandwondencentrum Groningen: ‘In het boek wordt op eenvoudige en aansprekende manier uitgelegd hoe een verbandwisseling gaat. Kinderen worden actief betrokken bij het verhaal, waardoor ze beter snappen wat er gebeurt. De dieren in het boek reageren allemaal verschillend op de verbandwissel. Hond reageert bijvoorbeeld boos, en Kip reageert verdrietig. Zo laten we het kind zien dat alle reacties oké zijn.’

Het boek is vooral geschikt voor jonge kinderen die nog niet (zo goed) kunnen praten. Zij maken iets vervelends mee waar ze geen woorden aan kunnen geven. Die woorden proberen we hen aan te reiken via het prentenboek, waardoor de kinderen hun ervaring kunnen delen met bijvoorbeeld hun ouders.

Samenwerking

Het digitale en interactieve prentenbroek kwam tot stand door een samenwerking tussen Brandwondencentrum Groningen, uitgever Het Woeste Woud en de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Omdat de eerste ervaringen met het prentenboek heel positief zijn, is dit concept volgens het Martini Ziekenhuis ook geschikt om in te zetten op andere plekken in de zorg waar jonge kinderen nare ervaringen beleven. Daarom organiseert het Martini Ziekenhuis in maart een symposium om de opgedane kennis te delen met collega’s van verschillende disciplines die zich met de zorg voor kinderen bezig houden.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden